Ce a pățit Nadia Comăneci la un Revelion. „A aterizat acolo ca s-o ia la alt chef”

Ce a pățit Nadia Comăneci la un Revelion. „A aterizat acolo ca s-o ia la alt chef”
Ce a pățit Nadia Comăneci la un Revelion de pe vremea comunismului

Ce a pățit Nadia Comăneci la un Revelion. „Zeița de la Montreal” a devenit o celebritate mondială după Jocurile Olimpice de la Montreal, din 1976. Acest statut nu a scutit-o însă de metodele dure de antrenament ale soților Bela și Marta Karolyi. Și nici de „atingerea” familiei Ceaușescu, ce o considera un „bun național”, dar, în același timp, o supunea și unei urmăriri continue din partea Securiotății. Un fost colaborator al echipei naționale feminine de gimnastică din acele vremuri a dezvăluit, pentru Playsport, lucruri mai puțin cunoscute din acea perioadă.

Ce a pățit Nadia Comăneci la un Revelion

Ce a pățit Nadia Comăneci la un Revelion. Fosta mare gimnastă a devenit o vedetă mondială, la nici 15 ani, după ce a reușit prima notă de 10 la Jocurile Olimpice. Din acel moment, cea supranumită „Zeița de la Montreal” a intrat în atenția lumii, dar și a familiei Ceaușescu aflată la conducerea țării.

Unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai Nadiei din acea perioadă a fost coregraful Geza Pozsar. Acesta a creat faimoasele exerciții la sol cu care Nadia Comăneci a intrat în memoria publicului. Geza Pozsar a „fugit” în SUA, în martie 1981, o dată cu soții Bela și Marta Karolyi, antrenorii echipei naționale de gimnastică feminină.

Nadia Comăneci a fost, permanent, un ghimpe în inima lui Bela Karolyi, furios că gloria gimnastei îl punea pe el în umbră. Folosind metode brutale, violente de antrenament, Karolyi nu a îndrăznit, totuși, să se atingă fizic de Nadia. Dar a „săpat-o pe la spate” ori de câte ori a avut ocazia.

„A aterizat acolo ca s-o ia la alt chef”

Nadia Comăneci a fost etichetată în fel și chip de Bela Karolyi, conform spuselor lui Geza Pozsar. Acesta a recunoscut că a fost informator al Securității, cu numele de cod „Nelu”. În dosarele CNSAS se află, conform Playsport, note ce conțin „raportul” lui Pozsar către organele de securitate.

Bela e preocupat să plece la un concurs la Moscova şi Riga, unde speră să aranjeze cu arbitrii problema câştigării medaliilor la Mondialele din Franţa de componentele echipei de sub pregătirea sa şi cele sovietice în detrimentul Nadiei, pe care vrea s-o compromită şi s-o anihileze”, se scrie într-o notă din 7 februarie ’78, conform sursei citate, când Nadia se pregătea la București, refuzând să mai colaboreze la Deva cu soții Karolyi din cauza metodelor lor agresive.

Într-o alta, se afirmă că Nadia Comăneci a fost făcută „vacă decorată” de către Bela Karolyi. Era o aluzie la distincția de „Erou al Muncii Socialiste” pe care Nadia o primise, după Montreal, direct de la Nicolae Ceaușescu.

Pe Nadia a batjocorit-o ani de-a rândul, făcând-o de la «vacă medaliată» până la «râioasă». Înainte de ultima ei fugă din cantonament i-a zis că s-a îngrăşat ca o nesimţită şi că de aici încolo va trăi cu aer comprimat”, s-a consemnat într-o altă notă.

”Bă, câți Nicu știi tu în țara asta?”

Geza Pozsar, ajuns la 71 de ani, a recunoscut, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Playsport, că a fost informatorul „Nelu” pentru Securitate. Coregraful a precizat că a fost convins că face un lucru bun, date fiind metodele aproape sălbatice de antrenament pe care Bela Karolyi le folosea.

A fost o chestie urâtă, dar am crezut că fac un lucru pozitiv. Am simțit cumva ca o obligație să spun ce se întâmplă în interior în realitate. Nu aveam la îndemână alte metode. Iar eu am acceptat să furnizez toate acele informații considerând că ajut astfel să se schimbe ceva din mediul sălbatic pe care-l dezvoltaseră soții Karolyi”, a declarat Pozsar, conform playsport.ro.

Nadia Comăneci a fost protagonista unei alte rememorări de-ale lui Pozsar. Marea gimnastă, despre care s-a spus că ar fi avut o relație cu Nicu Ceaușescu, fiul cel mare al cuplului dictatorial Nicolae și Elena Ceaușescu, a fost luată „pe sus” de la un Revelion chiar de „Prințișor”.

Vă povestesc și o istorioară simpatică apropo de urmărirea Nadiei. Mi-a zis-o chiar ea. A fost invitată la un Revelion la Sinaia alături de alte personalități din sport, din zona actorilor. Și petreceau de zor în pragul Anului Nou, când deodată a intrat brusc în mijlocul ringului un tip necunoscut, iar proprietarul s-a rățoit la el: ” Tu cine ești, mă?”. ”Nicu!”. ”Care Nicu, mă?”. ”Bă, câți Nicu știi tu în țara asta?”.

Venise Nicușor Ceaușescu, a cărui figură nu era însă așa cunoscută în popor, cum se întâmpla cu taică-su. Plus că, pe semiîntunericul unei petreceri, nu distingi fețele foarte bine. Au apărut imediat după el și ”băieții cu ochi albaștri”. Nicu a aterizat acolo pe nepusă masă ca s-o ia pe Nadia să meargă împreună la alt chef”, a povestit Geza Pozsar în același interviu.