Ce a pățit Aleksei Navalnîi în închisoare. Cum a fost torturat de serviciile secrete
Aleksei Navalnîi, opozantul rus de care Vladimir Putin se teme cel mai tare, rupe tăcerea din închisoare. Bărbatul este hotărât să toarne tot despre condițiile grele din pușcărie, dar și cum a fost torturat de serviciile secrete ruse.
Prin ce chinuri trece Aleksei Navalnîi
Disidentul rus Aleksei Navalnîi, aflat în spatele gratiilor, a acordat, recent, un interviu șocant publicației americane New York Times. Acesta dezvăluie că trăiește în condiții greu de suportat, pe care le-a calificat drept „violenţă psihologică” demnă de „un lagăr de muncă chinez”.
În interviul scris pe 54 de pagini, pentru publicația americană New York Times, Navalnîi spune că privarea de somn e una dintre metodele de tortură preferate de serviciile secrete. Deoarece nu lasă urme și este insuportabilă.
„Imaginaţi-vă ceva ca un lagăr de muncă chinez, unde toată lumea merge în rând şi unde există camere peste tot. Controlul este constant şi există o cultură a denunţului”, a relatat opozantul rus în interviul scris pe 54 de pagini.
Ce i s-a interzis să facă
Dușmanul lui Vladimir Putin a prezentat chiar și detalii despre cum se desfășoară zilele lui în închisoare. Cititul și scrisul sunt total interzise! Bărbatul face acuzații grave. Totul în pușcărie este organizat, astfel încât să fie controlat la maximum în fiecare oră a zilei.
„Trebuie să te aşezi pe scaun şi să te uiţi la televizor (…) Să citeşti, să scrii sau să faci altceva” este interzis. „Totul este organizat pentru ca eu să fiu controlat la maximum în fiecare oră a zilei”, a dezvăluit Aleksei Navalnîi , denunţând o „violenţă psihologică”.
„Înţeleg acum de ce privarea de somn este una dintre metodele de tortură preferate ale serviciilor secrete (…) Nu lasă urme şi este insuportabilă”, a povestit rusul.
Cum se comportă deținuții cu el
La adresa celorlalți deținuți, nu are nimic de reproșat. Aceștia nu l-au amenințat sau atacat pe opozantul lui Putin. Dimpotrivă, uneori gătește cu ei. „Este o situație amuzantă”, a mai spus el.
În ceea ce privește situația politică din țara natală, Aleksei Navalnîi este optimist.
„Regimul lui Putin este un accident al istoriei, nu este inevitabil”, a mai scris Navalnîi în interviul pentru publicația americană, estimând că nominalizarea, în anul 1999, a lui Vladimir Putin, pe atunci prim-ministru, drept preşedinte interimar de către Boris Elţîn, a fost o „greşeală” care va fi reparată „mai curând sau mai târziu”.
Aleksei Navalnîi se află în închisoare din luna februarie a acestui an. Disidentul rus se află într-o colonie penitenciară de înaltă securitate la Pokrov, la circa 100 km est de Moscova. Bărbatul trebuie să ispăşească o pedeapsă de 2 ani şi jumătate de închisoare. Acesta a primit o condamnare într-un dosar de fraudă din 2014.