Ce a lăsat Nicolae Ceaușescu la Mănăstirea Cozia. A fost printre primele locuri vizitate după ce a ajuns să preia puterea în România

de: Manolică Anca
12 04. 2023

Mănăstirea Cozia este una dintre cele mai autentice bijuterii ale arhitecturii bisericești de la noi din țară și, în același timp, unicul loc în care putem vedea chipul lui Mircea cel Bătrân, ctitorul lăcașului de cult. Iată ce a lăsat Nicolae Ceaușescu aici, în unica sa vizită, la scurt timp după ce a devenit președintele țării.

Mănăstirea Cozia, una dintre cele mai vechi mănăstiri din România

Zidită între anii 1386-1388 și 1393, mănăstirea Cozia este una din cele mai importante ctitorii ale Voievodului Mircea cel Bătrân. Lăcașul de cult este cunoscut, totodată, drept una dintre cele mai vechi și complexe monumente istorice și de artă din țara noastră.

Cu toate acestea, mănăstirea nu mai păstrează aproape nicio urmă autentică de pe vremea ctitorului mănăstirii. Singurele obiecte care au mai rămas, două clopote, au fost luate de mai-marii bisericii și duse unul la Episcopia Râmnicului și cel de-al doilea la Episcopia Argeșului.

Epitaful lui Mircea cel Bătrân a fost mutat și el Muzeul de Artă din București, la Cozia rămânând doar o bucată din placa de mormânt a domnitorului.

Ce a lăsat Nicolae Ceaușescu la Mănăstirea Cozia

Tovarășul Ceaușescu a reușit să lase și el unele urme la Cozia, deși nu a vizitat lăcașul decât o singură dată, imediat după ce a devenit șeful statului.

Chipurile soților Ceaușescu au tronat mai mulți ani în muzeul mănăstirii, alături de cele ale marilor domnitori care au avut o contribuție importantă la consolidarea fortăreței. Aceștia au sosit în 1986 la muzeu, în conacul lui Mircea, fiind așezate lângă chipul lui Decebal, Burebista, Petru Voievod sau Mircea Voievod.

Înainte de Revoluție însă, vitraliile cu cei doi au fost demontate, la sfatul unor „vizitatori străini” și ascunse în podul mănăstirii.

A scris și în Cartea de Aur a mănăstirii

Nicolae Ceaușescu și-a lăsat gândurile și semnătură și în Cartea de Aur a mănăstirii, pe prima pagină, pe 11 iunie 1966. Iată ce a scris:

„Am vizitat cu mare interes Mănăstirea Cozia, unul dintre cele mai reprezentative monumente ale artei noastre vechi, lăcașul unde își doarme somnul de veci marele Domn al Tării Românești, Mircea cel Bătrân.

Luptele lui Mircea și ale celorlalți viteji voevozi ai țărilor române pentru libertate, neatârnare și ființă națională și-a aflat astăzi strălucita împlinire în patria noastră liberă, independentă și suverană – Republica Socialistă România.”, a scris fostul dictator.

Citește și: Care este istoria din spatele Mănăstirii Tismana, cea mai veche astfel de construcție din România