Ce a ieşit la suprafaţă odată cu secarea Dunării. Imaginile care dau fiori românilor

de: Ștefan R. Apostol
29 08. 2022

Ce a ieşit la suprafaţă odată cu secarea Dunării? În întreaga Europă, seceta reduce râurile, odinioară puternice, la un firicel de apă. Consecințele sunt potențial dramatice pentru industrie, transportul de marfă, producția de energie și de alimente. Totul a venit ca urmare a schimbărilor climatice. Am avut o iarnă și o primăvară neobișnuit de secetoase, urmate de temperaturi record în timpul verii. Valurile de căldură repetate, au lăsat căile navigabile esențiale ale Europei subaprovizionate și, din ce în ce mai mult, supraîncălzite. Semnalele de alarmă trase de specialiști, cel puțin în privința Dunării, sunt îngrijorătoare pe tot traseul fluviului prin Europa, dar mai ales în Europa de Est, spre vărsare.

Fluviile Europei și efectele secetei din 2022

Râurile importante din Europa se micșorează în urma celei mai grave secete cauzate de schimbările climatice din ultimele decenii. Seceta în curs de desfășurare ne arată, de asemenea, cât de mult depindem de ele pentru comerț, energie și transport.

Centralele electrice germane depind în special de livrări, deoarece Rusia restricționează fluxul de gaz, iar seceta ar putea agrava criza energetică a țării. Fotografii șocante cu nivelul Dunării, o arată mult mai mult a albie secată, decât plină de apă.

În întreaga Europă, fotografiile arată impactul devastator al valurilor de căldură și al secetei asupra căilor navigabile.

Așa cum scriam deunăzi, Dunărea a ajuns la un nivel alarmant de mic, în zone precum Serbia, și chiar și în România. Nivelul scăzut al celui mai mare fluviu european, cel puțin spre gura de vărsare, este extrem de mic.

Specialiștii vorbesc despre ce a ieşit la suprafaţă odată cu secarea Dunării

În zona Giurgiu, mai ales pe căile navigabile, Dunărea a scăzut dramatic. Seceta a scos la suprafață, odată cu scăderea nivelului apei, apărând dune.

Același lucru este anunțat de specialiștii care vorbesc despre ce a ieşit la suprafaţă odată cu secarea Dunării în zona localității Oltina, din judeţul Constanța.

Pe pagina de Facebook „Neptun online” erau publicate îmagini cu Dunărea secată pe 26 august, însoțite de textul „Dunarea foarte scazuta! Oltina jud. Constanța! 26.08.2022”.

Imaginile apocaliptice arătau ceea ce a rămas după ce apele Dunării au scăzut dramatic. Conform datelor furnizate de specialiști, la intrarea în România, Dunărea are 1860 mc/s, față de cât ar fi trebuit să aibă în această lună, și anume 4300 mc/s.

Realitatea cruntă din teren ar trebui să dea de gândit autorităților în drept să ia măsuri, dar de la  declara și până la a face, este cale lungă, din păcate.

Schimbările climate din acest an au avut și încă mai au un efect devastator peste tot în Europa. Gradul de scădere al apelor, așa cum spuneam, afectează toate ramurile economice.