Ce a făcut Nicolae Ceaușescu în 1977. Unde se afla dictatorul când cutremurul a devastat România

de: Madalina Moraru
31 01. 2020

Cutremurul din 4 martie 1977 a rămas în amintirea românilor și din cauza pagubelor uriașe produse pe teritoriul întregii țări. Seismul a fost înregistrat la ora 21:22:22, având o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter. În Capitală au existat foarte multe pagube materiale, dar și pierderi de vieți omenești, deoarece în urma cutremurului s-au prăbușit 33 de clădiri.

Ce a făcut Nicolae Ceaușescu în 1977. Unde se afla dictatorul când cutremurul a devastat România

Pe parcursul seismului care a și ucis mii de persoane, dictatorul se afla la un banchet oficial, alături de Elena Ceaușescu. Cei doi participau la un dineu oferit de către președintele Nigeriei în cinstea oaspeților săi. Odată cu toast-ul oficial din partea șefului statului nigerian, însă, a venit și anunțul legat de situația din România. Cutremurul de pe 4 martie 1977 i-a surprins pe soții Ceaușescu într-un astfel de context de petrecere.

Cutremurul din 4 martie 1977 a devastat Bucureștiul. Dictatorul Nicolae Ceaușescu a efectuat des vizite în Capitală pentru a evalua pagubele

Mai mult, dictatorul a profitat de dezastrul produs în țară și l-a anunțat în mod special pe președintele Nigeriei despre cele întâmplate, la scurt timp după ce i-a fost comunicată vestea. Banchetul s-a sfârșit câteva minute mai târziu, Ceaușescu revenind de urgență în țară.

De asemenea, în buletinele de știri românilor le erau oferite informații eronate inițial, fiind vorba despre un cutremur de 10 grade, dar și de distrugerea totală a Bucureștiului. Înainte să poată reveni fizic în România, Nicolae Ceaușescu a luat legătura cu țara și a cerut un raport al situației oficiale din teritoriu.

Dictatorul a dat câteva ordine de acțiune și a făcut și un apel către populație. Delegația oficială a revenit cu o aeronavă înapoi în România pe parcursul nopții și în zilele ce au urmat calamității, dictatorul a efectuat vizite în Capitală. Uneori era însoțit și de către Elena Ceaușescu și mergea pentru a evalua pagubele, dar și pentru a discuta cu populația. Ceaușescu a dat ordine foarte hotărâte de-a se continua căutările pentru găsirea victimelor cutremurului chiar și peste termenul limită de supraviețuire. Ajutoarele de la Crucea Roșie, alături de câini dresați special, au intervenit și în acest mod au fost salvate mai multe vieți.