Ce a făcut ginerele lui Nicolae Ceaușescu la mormântul fostului dictator. Pe cine a anunțat că dă în judecată EXCLUSIV
Ioan Mircea Oprean a fost ginerele ultimului dictator comunist al României vreme de mai bine de un sfert de veac. El a fost căsătorit cu Zoia, fiica Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu, timp de 26 de ani și poartă și astăzi verigheta care a consfințit cândva unirea destinelor lor. La 105 ani de la nașterea lui Nicolae Ceaușescu, consumată la 26 ianuarie 1918, la Scornicești, Mircea Oprean a stat de vorbă cu PLAYTECH ȘTIRI despre trecut și prezent.
Ce face ginerele lui Nicolae Ceaușescu la cimitir: ,,îmi doresc ca oamenii să afle cât de greu a fost…”
„Toate zilele de Crăciun și cele de 26 ianuarie sunt cele mai grele din an pentru mine! Merg de fiecare dată la cimitir. Am și angajat o femeie să aibă grijă de cele două morminte”, a deschis el seria declarațiilor pentru PLAYTECH ȘTIRI.
El spune că nu încearcă să devină vreun fel de „înger păzitor” al fostului său socru, dar consideră că istoria acestuia e departe de a fi fost scrisă fără părtinire.
„Nu mă pot erija în rolul de înger păzitor al lui Nicolae Ceaușescu, dar nici nu-mi doresc diabolizarea sa. Or, în ultimii ani cam asta s-a întâmplat. Îmi doresc ca oamenii să afle cât de greu a fost să conduci țara asta în jungla mondială.
Nu cred că Ceaușescu nu a dorit să nu le ofere românilor de mâncare, o perioadă pe care și eu am trăit-o! Dar soarta noastră ar fi fost aceeași, oricum, pentru că capitaliștii trebuiau să-și rezolve probleme lor. Mă refer la probleme economice, motiv pentru care au și acaparat resursele necesare după 1990!”, precizează Mircea Oprean.
Nu e de acord cu scrierea deformată a istoriei regimului Ceaușescu
Scrierea deformată a istorii cuplului Ceaușescu e și motivul care i-a determinat pe Mircea Oprean și Valentin Ceaușescu, singurul fiu în viață al fostului cuplu conducător, să ceară la OSIM înscrierea numelui de Nicolae și Elena Ceaușescu.
„Eu nu caut să pedepsesc oameni! Nici vorbă! Știu foarte bine că nu-ți poți rezolva probleme cu măciuca! Dar nici nu pot asista impasibil cum unii sau alții rescriu istoria. Încerc doar să-i fac mai atenți pe cei care vorbesc sau scriu despre acea perioadă istorică, să temperez pornirile unuia sau altora, să opresc, cât de cât, această avalanșă de comercializare a numelui lui Ceaușescu!”, își explică el crezul.
Cere Editurii Corint distribuirea gratuită a cărților despre fostul său socru
Foarte recent, Mircea Oprean a deschis un proces la adresa Editurii Corint, pe tema lucrărilor scrise de Lavinia Betea despre Elena și Nicolae Ceaușescu:
„Am citit mai întâi cartea despre Nicolae Ceaușescu. Sunt multe chestiuni acolo care mi-au displăcut. Autoarea folosește la un moment dat o informație, pe care ar fi primit-o de la Andrei Ștefan, fostul ministru de externe, că România ar fi oprit importul de votcă din Polonia și fosta URSS pe motiv că Nicu Ceaușescu și Zoia erau mari amatori de așa ceva!
Există destulă ignoranță și îmi doresc ca românii să gândească cu propria lor minte. Cartea despre Elena Ceaușescu nici nu am mai deschis-o, după ce am citit-o pe prima. E tot în țiplă, pe raftul bibliotecii!”.
Mircea Oprean crede că românii percep altfel epoca comunistă
În opinia sa, românul de rând începe deja să perceapă altfel vechea epocă.
„Lumea începe să înțeleagă într-un fel ce s-a întâmplat, chiar dacă prin natura noastră uităm destul de repede. Însă fără acea perioadă nu am fi avut azi metroul, Canalul, sumedenia de blocuri. Nu vreau să spun prin asta că socru-miu le-a construit, ci oamenii, românii, dar și Nicolae Ceaușescu a avut și el rolul său în toată povestea asta!”, adaugă același Mircea Oprean.
În ceea ce privește soarta procesului cu cei de la „Corint”, Mircea Oprean susține că solicită ca editura să „distribuie gratuit” pe viitor volumul și să nu mai obțină profituri materiale pentru o lucrare pe care nu o consideră de specialitate.