Ce a făcut, de fapt, Raed Arafat în primele minute după ce a ajuns la Colectiv. ”Acum, se schimbă planul roșu de intervenție!”

de: Madalina Moraru
19 12. 2019

Raed Arafat a fost invitat în această seară de joi, într-o ediție specială a emisiunii speciale moderată de Marius Tucă, și transmisă live, pe Facebook. Șeful DSU a vorbit în mod exclusiv și despre scandalul demiterii sale din funcție, dar și despre dosarul Colectiv. În urmă cu câteva zile au fost pronunțate și primele sentințe în acest caz, printre cei condamnați fiind și fostul primar al Sectorului 4 din Capitală, Cristian Popescu Piedone.

Ce a făcut, de fapt, Raed Arafat în primele minute după ce a ajuns la Colectiv. ”Acum, se schimbă planul roșu de intervenție!”

Raed Arafat a povestit în emisiunea lui Marius Tucă ce a făcut în primele minute după ce a sosit la Colectiv

„Acum, după ce s-a văzut că pot exista sute de victime în șapte locuri, s-a trecut la un nivel superior de urgență: plan roșu alfa. Pe acesta lucrăm să îl avem și la noi! (…)

Eu când am ajuns, incendiul era stins. Totul era în desfășurare. Eu am ajuns, apoi a ajuns ministrul după mine, însă cel care comanda era ofițerul care era mai mare în grad și care era cel mai înalt la nivel de București. Multe le-am coordonat eu. Chiar dacă era ministrul acolo, eu am coordonat lucruri. Regulile de bază în medicina de dezastre spun că șeful care coordonează nu pune mâna pe pacientul individual. Când te-ai concentrat pe un bolnav, scapi ansamblul.”, a declarat Raed Arafat în cadrul unui interviu acordat lui Marius Tucă.

Pe timpul participării sale în emisiunea transmisă, în direct, pe Facebook, Raed Arafat a fost întrebat de către Marius Tucă, gazda emisiunii, și dacă ar considera că intervenția de la Colectiv poate fi catalogată drept neglijență. Răspunsul acestuia a venit rapid, susținând că în cadrul intervenției de pe 30 octombrie 2015 s-a acționat în mod corect. „Sigur, au vrut alții după să fie considerat neglijență”, a mai spus șeful DSU. În urma incendiului din clubul bucureștean și-au pierdut viețile 64 de persoane.

Dosarul Colectiv a fost trimis în instanţă, în luna aprilie 2016, mai întâi de către Judecătoria Sectorului 4, și mai apoi procesul a fost transferat la Tribunalul Bucureşti. Dosarului principal i-au mai fost atașate încă două, întocmite de către DNA. Printre numele celor condamnați la începutul săptămânii în curs se regăsește și cel al fostului primar Cristian Popescu Piedone, care a primit o sentință de 8 ani și jumătate.