Președintele francez Emmanuel Macron a condamnat războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei. În același timp, Macron a declarat că va menține deschise liniile de comunicare cu președintele rus. Președintele francez încă mai speră să îl convingă să pună capăt ofensivei sale militare din Ucraina. În utlimele zile cei doi președinți de stat au avut mai multe convorbiri telefonice, după ce Macron a vizitat Kremlinul, inainte de declanșarea ostilităților.
Când Putin își anunța intențiile în Ucraina, Emmanuel Macron a fost printre primii lideri care a vizitat Kremlinul. Vizita venea după o rundă de întâlniri cu președintele ucrainean Zelesnki. Din păcate, vizita nu a avut succesul scontat, iar Putin invada la nici 48 de ore statul ucrainean. Au urmat alte discuții, majoritatea telefonice între cei doi lideri de stat.
Discuțiile dintre Kremlin și Elisse au fost dure și extrem de reci, după cum declara un purtător de cuvânt al președintelui Emmanuel Macron. După ultima convorbrire, președintele Franței a ieșit într-o conferință de presă televizată, declarând:
„Este singur și în mod deliberat că, renegând angajamentele [sale anterioare]… președintele Putin a ales războiul. Acest război nu este un conflict între NATO și Occident, pe de o parte, și Rusia, pe de altă parte …
Nu există trupe sau baze NATO în Ucraina. Acestea sunt minciuni. Rusia nu este agresată, ea este agresorul.”, a declarat președintele Emmanuel Macron într-un discurs televizat miercuri seara.
Mai mulți rivali ai lui Macron în campania premergătoare alegerilor prezidențiale din aprilie au susținut până de curând că Putin era legitim în nemulțumirile sale.
Criticând propaganda lui Putin, Macron a mai spus că războiul nu a fost „o luptă împotriva nazismului”. „Este o minciună. O insultă la adresa istoriei Rusiei și Ucrainei, la adresa memoriei bătrânilor noștri care au luptat cot la cot cu naziștii”, a mai spus președintele francez.
În timp ce a condamnat cu fermitate actele lui Putin, președintele francez a declarat că va menține o linie de comunicare deschisă cu Kremlinul în încercarea de a opri extinderea conflictului. Macron a încercat, de asemenea, să facă o distincție între președintele rus și poporul său.
„Am ales să rămân în contact cât de mult pot și cât de mult este nevoie cu președintele Putin pentru a încerca să-l conving să depună armele… și pentru a preveni răspândirea și extinderea conflictului.
Nu suntem în război cu Rusia Suntem astăzi de partea tuturor rușilor care, refuzând ca un război ignobil să fie purtat în numele lor, au spiritul de responsabilitate și curajul de a apăra pacea.”, a mai decalrat președintele francez, conform Politico.
Pe finalul discursului, a făcut apel la Europa să investească mai mult în securitatea sa. Macron a reluat poziția sa de lungă durată potrivit căreia continentul trebuie să își consolideze capacitățile de apărare și strategice.
Citește și: Ce scrisoare a primit Vladimir Putin după eșuarea negocierilor de pace. Cine a semnat-o