Ce a dezvăluit IPS Teodosie despre Arsenie Boca. Credincioșii sigur vor sta pe gânduri VIDEO

Ce a dezvăluit IPS Teodosie despre Arsenie Boca. Credincioșii sigur vor sta pe gânduri VIDEO
Arsenie Boca, un reper pentru mulți români

Pentru mulți creștini numele lui Arsenie Boca a devenit ceva sfânt. Prigonit atât în perioada regimului lui Antonescu, și ulterior de comuniști, Arsenie Boca va deveni pentru mulți un reper de moralitate, creștinism, dar și un adevărat profet. Dar, așa cum îl descria teologul Antonie Plămădeală, „nu era un profet în sens biblic, ci o ființă umană care, folosind mijloacele psihologiei, a fost capabil, dintr-un răspuns la o întrebare să deducă mai mult decât voia să deducă persoana care a pus întrebarea, până la punctul în care întrebarea pe care ți-o punea în urma căreia părea profetică, dar, în realitate, era dedusă de el din răspunsul dat de persoana cu care dialoga.” Printre cei care și-au dorit să-l cunoască se numără și IPS Teodosie, care recent a vorbit despre Arsenie Boca, în cadrul emisiunii radiofonice de la Radio Dobrogea.

Arsenie Boca, un reper pentru mulți români

Pentru mulți creștini ortodocși mormântul lui Arsenie Boca a devenit, peste timp, un loc de pelerinaj și rugăciune. Mulți îl consideră pe Părintele Arsenie Boca un adevărat profet, de altfel există multe povești despre propovăduieile părintelui de-a lugul anilor.

După venirea comuniștilor la putere, Arsenie Boca a fost arestat de mai multe ori, totul culminând cu trimiterea sa la Canal, iar ulterior excluderea sa din toate activitățile bisericești, fiind în permanență sub ochiul ager al serviciilor de Securitate. La vârsta de 79 de ani Arsenie Boca se stingea la Mânăstirea din Sinaia.

Părintele Arsenie nu a fost încă canonizat ca sfânt, dar BOR se pare că are în intenție să facă acest demers, încă din octombrie 2015. Atunci Biserica Ortodoxă Română a anunțat că ia în considerare cauza de recunoaștere și proclamare a sa ca sfânt. Cu toate acestea, și astăzi pelerini din toată România se adună pentru a se ruga la mormântul său, care se află la Mănăstirea Prislop.

IPS Teodosie și-a dorit să-l cunoască, dar a fost refuzat

Printre preoții care se află astăzi în slujba creștinismului în România, mai sunt câțiva care l-au cunoscut personal pe Părintele Arsenie Boca, dar sunt și alții, precum IPS Teodosie, care și-ar fi dorit să-l cunoască. Recent, în cadrul emisiunii de la Radio Dobrogea, IPS Teodosie a vorbit despre acest episod din viața sa, recunoscând că ș-a dorit să-l cunoască, dar din motive neștiute, Păintele l-ar fi refuzat, răspunzând în același timp și la întrebarea referitoare la posibila canonizare a Părintelui Boca.

„Nu am nimic. Eu nu l-am cunoscut. Eu am vrut să îl cunosc şi el nu m-a primit. Atât.

Eu am rămas cu o rană. M-am dus să-l cunosc şi nu m-a primit. Doar atât pot să spun“, a recunoscut IPS Teodosie.