Ce a dezvăluit CTP despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat în 1997, când fostul președinte a intrat în biroul jurnalistului
Au trecut mai bine de 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989 și nici până în acest moment ”artizanii” de atunci nu au dat socoteală celor întâmplate în acele zile tragice din istoria contemporană a României. Printre aceștia se numără și fostul lider al tineretului comunist, ulterior Președinte al României, Ion Iliescu.
Ce a dezvăluit CTP despre Ion Iliescu
Printre cei mai înverșunați critici ai fostului Președinte este și Cristian Tudor Popescu care, de fiecare dată când a avut ocazia, a criticat tot ceea ce Ion Iliescu a făcut și a spus, ba mai mult de atât, într-un interviu acordat celor de la Digi24 a dezvăluit faptul că Ion Iliescu l-ar fi mințit de trei ori, în legătură cu subiecte sensibile din politica externă a României din anii 90. Dezvăluirile au venit ca urmare a unui interviu dat recent de fostul Președinte unui ziar din Rusia în care a răspuns la cinci întrebări adresate de corespondentul agenției TASS în România, Nikolai Morozov, un jurnalist care se află în România încă din anii 70. Printre altele, fostul președinte vorbește despre o necesitate a ameliorării relațiilor cu Rusia.
„Sper că politicienii români vor înțelege că normalizarea relațiilor cu Rusia, pe lângă comerț și schimburi culturale, va extinde capacitatea României de a participa la rezolvarea problemelor în țările vecine, inclusiv în Moldova și Ucraina, unde, bineînțeles, are interese”, a declarat Ion Iliescu.
La citirea acestui interviu CTP a avut o reacție dură dezvăluind că fostul lider de la Cotroceni n-ar fi la primul asemenea gest de reconciliere a relațiilor cu Rusia, declarând că, în trecut, la o altă temă de genul acesta Iliescu ar fi mințit cu nonșalanță.
„Cu Ion Iliescu nu mai fac alte analize, vă povestesc ceva rapid din propria-mi experiență cu dl. Ion Iliescu: scandalul Zaftra”, a spus gazetarul Cristian Tudor Popescu în emisiunea „Cap limpede” de la Digi24.
Ce s-a întâmplat în 1997, când fostul președinte a intrat în biroul jurnalistului
În același interviu Cristian Tudor Popescu și-a adus aminte de un episod marcant din anul 1997, când într-un alt interviu Iliescu ar fi fost acuzat de o linie directă cu Kremlinul, acesta din urmă în presa națională dezmințind acest lucru. CTP și-a adus aminte de momentul întâlnirii cu Ion Iliescu în redacția ziarului Adevărul.
„Zaftra e un ziar de scandal din Rusia. Acest ziar a publicat prin 1996-1997 un articol în care era vorba despre linia secretă fir roșu București-Moscova. După 1990! Nu înainte. La care, Ion Iliescu a fost întrebat: Domnule, există un fir roșu de la Cotroceni la Moscova, că uite ce scrie Zaftra? Ion Iliescu a dat o declarație: Nu e, domnule, nici vorbă de așa ceva, ce telefon, nu e nici verde, nici roșu, nici albastru, nu e nimic! Ăia sunt niște inventatori de știri!
„Și a trecut și pe la mine prin birou împreună cu Corina Crețu. Și acolo, am vorbit de una, de alta și i-am spus: Domnule președinte, pentru mine, pentru informarea mea, zic, nu folosesc lucrul acesta, dar vreau să știu eu cum stau lucrurile, există un astfel de fir? A fost vorba vreodată de așa ceva? Pentru ca nici 48 de ore mai târziu să fie nevoit să recunoască existența protocoalelor cu Moscova, care erau semnate în paralel cu negocierile cu NATO. Adică dl. Iliescu mergea la două capete, să vedem cu ce ne ține? Dacă nu ține cu NATO, e bună și Rusia!”, a continuat gazetarul povestirea.
„Dar m-a mințit. M-a mințit de trei ori, asta e una dintre ele. M-a mințit fără să clipească, pe această temă. Asta e cu dl. Iliescu”, a încheiat, în chip de concluzie, Cristian Tudor Popescu.
Ceea ce ar trebui reamintit aici este faptul că procurorii au susținut, la momentul deschiderii dosarului Revoluției din 89, că Ion Iliescu a comis un act de trădare prin solicitarea intervenţiei militare din partea URSS, dar faptele s-au prescris. Procurorii mai susțineau că gruparea Iliescu s-a constituit după 1968 ca ”o grupare dizidentă care a avut drept scop înlăturarea fostului preşedinte Nicolae Ceaușescu, dar menţinerea României în sfera de influenţă a URSS”.
Șeful Statului Major al armatei, generalul Ștefan Gușă, și Șeful Statului Major al trupelor de grăniceri, colonelul Petre Geantă, s-au opus solicitării, aceștia fiind ulterior retrogradați și trimiși în unități militare din afara Bucureștiului. Potrivit procurorilor, anunțul privind solicitarea intervenției militare a URSS a fost făcut la TVR, pe 23 decembrie, la ora 10.30 dimineața. Procurorii au mai susținut că, dat fiind că TVR era sub control militar, iar armata era sub controlul grupării conduse de Ion Iliescu, membrii acestei grupări sunt cei care au luat decizia de a chema trupele sovietice, masate la granița de est a României.