Ce a descoperit Streinu-Cercel în sângele celor vaccinați anti-covid-19. Informații de ultimă oră

de: Năstase Mirabela
17 01. 2021

Adrian Streinu-Cercel a spus ce s-a constat în urma testelor care li s-au făcut persoanelor care s-au vaccinat cu prima doză de vaccin anti-coronavirus.

Ce a descoperit Streinu-Cercel în sângele celor vaccinați anti-covid-19

El a precizat că aceste persoane aveau în sânge deja anticorpi protectori la virus.

”Am făcut niște teste la cei care s-au vaccinat în prima tură, chiar înainte de a doua administrare aveau anticorpi protectori.

E de așteptat ca a doua doză să consolideze răspunsul la virus. După a doua doză, la șapte zile, putem fluiera liniștiți că nu mai suntem la risc de a dezvolta infecții severe„, a declarat medicul de la Matei Balș.

Tot Adrian Streinu-Cercel a ținut să atragă atenția că masca de protecție trebuie să rămână obigatorie inclusiv după vaccinare.

”Masca va fi obligatorie categoric până în 2022. Vaccinul ne protejează pe dinăuntru, nu la nivelul mucoaselor. Dacă dăm masca jos, e posibil să luăm virusul și să îl dăm celor care nu sunt imunizați.

Măsurile de precauție de până acum trebuie menținute și chiar întărite, pentru ca imunizarea prin vaccinare și măsurile de protecție să ducă la reducerea foarte rapidă a circulației virusului”, a spus medicul.

Ar putea exista mai multe cazuri de infectare cu noua tulpină

Adriaan Streinu-Cercel a semnalat faptul că acest vaccin anti-covid protejează organismul pentru toate tulpinile care sunt în circulație în acest moment, motiv pentru care vaccinarea trebuie făcută cât mai repede.

Astăzi, profesorul a mai menționat și că ar putea să existe mai multe cazuri de infectare cu noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie, o tulpină care este mult mai contagioasă, chiar și cazuri asimptomatice ce fac imposibilă detectarea prezenței acestei mutații.

”Acest caz reprezintă vârful icebergului. Sub ‘nivelul apei’ sunt multe alte cazuri pe care nu le-am identificat pentru că deocamdată nu este un sistem în care să verificăm în mod susținut circulația acestor mutante. Faptul că noi am făcut cercetări și ne-am interesat dacă la un moment dat sau la un alt moment intră virusul și în țara noastră acesta este un moment T0, cum a fost și primul caz. Adică, la primul caz, a fost adus aici, l-am studiat, am verificat ce putem să facem, după care toată lumea și-a văzut de treabă”.

Medicul Adrian Streinu-Cercel, care astăzi l-a vaccinat cu a doua doză de vaccin pe medicul infecționist de la Matei Balș, Adrian Marinescu, a fost întrebat și câte cazuri cu noua tulpină există în realitate. A răspuns că acest fapt este greu de spus. Iată de ce:

”Este foarte greu de spus pentru că este o tulpină care se mișcă foarte repede, nu dă forme foarte severe, ceea ce este un lucru bun, și e foarte probabil ca asta este cauza pentru care multe dintre aceste cazuri s-au pierdut”.