Ce a descoperit Avocatul Poporului despre hotărârile Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Cum au încălcat legea, de fapt
Renate Weber, Avocatul Poporului, i-a cerut premierului țării, Florin Cîțu, să-i comunice motivele pentru care cele 20 de hotărâri adoptate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență – CNSU de la început de 2021 și până în prezent nu au fost publicate în Monitorul Oficial.
Avocatul Poporului cere explicații privind hotărârile CNSU
„Având în vedere că publicarea în Monitorul Oficial este o condiţie de intrare în vigoare a unui act normativ şi că prin această operaţiune se asigură accesul publicului la conţinutul acestuia, vă rugăm să ne comunicaţi motivele de fapt şi de drept pentru care, pe de o parte, hotărârile adoptate de acest organism de la începutul anului 2021 şi până în prezent nu au respectat condiţia publicării în Monitorul Oficial şi pe de altă parte anumite hotărâri adoptate tot în acest an de către CNSU (nr. 12/2021, nr. 13/2021 şi nr. 14/2021) nu au fost publicate nici pe site-urile gov.ro şi stirioficiale.ro”, prevede această solicitarea postată, marţi, pe site-ul Avocatului Poporului.
Potrivit acesteia, deşi conform legii publicarea în Monitorul Oficial a actelor normative este obligatorie, hotărârile adoptate de CNSU de la începutul anului şi până în prezent, având ca obiect ori starea de alertă, ori măsurile luate pe durata acesteia, nu au respectat regimul publicităţii actului normativ. Avocatul Poporului a menţionat că s-a sesizat din oficiu pe această temă.
Despre Renate Weber
Renate Weber s-a născut la data de 3 august 1955 în Botoșani. La alegerile pentru Parlamentul European din 2007, 2009 și 2014, ea a fost aleasă eurodeputat din partea PNL. La alegerile din 2019 nu a mai obținut un mandat de eurodeputat. Partidul ALDE, pe lista căruia a candidat, nu a reușit să treacă pragul electoral necesar accederii în parlament. Anterior intrării în politică, aceasta s-a remarcat în societatea civilă pentru activitatea în domeniul apărării drepturilor omului.
Între anii 1998-2005 și, respectiv, 2006-2007, Renate Weber a ocupat funcția de Președinte a Fundației Soros România (cunoscută și sub denumirea de Fundația pentru o Societate Deschisă). În decembrie 2004, acesta a devenit consiliera președintelui României pe afaceri constituționale și juridice, funcție din care a demisionat în decembrie 2005.
Amintim că Ludovic Orban, a anunţat, în 16 februarie, că a fost iniţiată procedura în ce privește revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber, al cătrei mandat ar urma să se încheie în 2024. De altfel, Avocatul Poporului, Renate Weber, a afirmat, la începutul lunii martie, că discuţiile despre revocarea sa ”lovesc într-o instituţie cu un mandat constituţional, acela de a fi garant al drepturilor şi libertăţilor”.
”Nu ştiu să vă spun de ce, pentru că mie nu mi-au fost comunicate niciodată nişte motive oficiale, iar cei care au apărut în spaţiul public, fiecare a spus altceva şi recunosc că cei mai mulţi, de fapt, nu s-au referit la nimic. Au bâuguit că aşa trebuie. Nu, nu am înţeles de ce”, a declarat aceasta.