Ce a decis CCR în cazul super-puterilor oferite de Carmen Dan polițiștilor
Curtea Constituţională a României a hotărât, în urma sesizării făcute de președinte, că legea care oferă super-puteri polițiștilor este neconstituțională.
Legea supusă controlului de constituţionalitate are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice în scopul adoptării unor măsuri care să conducă la creşterea capacităţii de intervenţie în acest domeniu, prin instituirea instrumentelor legale necesare exercitării atribuţiilor de serviciu sau îndeplinirii misiunilor, dar şi a celor necesare asigurării unei protecţii juridice şi fizice a personalului angajat.
De asemenea, Klaus Iohannis a mai subliniat în sesizare că legea prevede și că printre atribuțiile principale ale Poliţiei Române sunt incluse și măsuri de prevenire şi combatere a terorismului.
„Reglementarea ca atribuţie principală a aplicării de măsuri de prevenire şi combatere a terorismuluicde către o autoritate a administraţiei publice centrale, Poliţia Română, structură demilitarizată aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, califică această structură drept un organ de stat cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale. Or, în aceste condiţii, adoptarea unui act normativ ce vizează organizarea şi funcţionarea unei instituţii cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, fără avizul CSAT, încalcă competenţa de avizare şi rolul prevăzut de art. 119 din Constituţie a acestei autorităţi constituţionale”, se arăta în sesizarea preşedintelui.
În plus, Carmen Dan le-a oferit polițiștilor și dreptul de a intra în orice locuință, fără acordul proprietarului și fără mandat de percheziție, dacă consideră că în incintă se află o persoană care este în pericol sau o persoană care a decedat.
„În exercitarea obligaţiei de a înlătura pericole, poliţistul va avea dreptul de a pătrunde într-o locuinţă sau orice spaţiu delimitat în orice mod, fără învoirea persoanei, dacă: există indicii că în acel spaţiu se află o persoană a cărei viaţă sau integritate corporală este pusă în pericol sau o persoană decedată; în acel spaţiu se află autorul unei infracţiuni flagrante, comisă prin folosirea unei arme ori substanţe explozive, narcotice sau paralizante, prin violenţă ori de către o persoană mascată sau deghizată; în acel spaţiu se află autorul unui act terorist.”
Alt aspect pentru care Klaus Iohannis acuză că legea este neconstituțională, este prezența sintagmei „motive verosimile”, în următorul context: „poliţistul are dreptul să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanei în situaţia în care aceasta încalcă dispoziţiile legale ori există motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală”. Conform președintelui, sintagma lasă loc de multiple interpretări, „e lipsită de precizie și claritate.”
Cât despre prevederea care permite polițiștilor să folosească dizpozitive cu electroşocuri, președintele acuză că este „ o măsură disproporţionată în raport cu scopul său prin raportare la Constituţie, având în vedere efectele pe care astfel de mijloace le pot avea asupra integrităţii fizice a persoanelor vizate.”