Ce a apărut în tribuna unui stadion din Arad. Oamenii s-au dus repede să îi facă poze

Ce a apărut în tribuna unui stadion din Arad. Oamenii s-au dus repede să îi facă poze
Una din cele mai vechi echipe de fotbal din România, este UTA Arad

Una din cele mai vechi echipe de fotbal din România, UTA Arad, a fost înființată și sponsorizată de un celebru baron. Baronul Francisc von Neuman avea să pună umărul și banii la construcția celui mai modern stadion al acelor vremuri. Construcția stadionului ce i-a purtat numele a început în 1944. Astăzi, noul stadion, modernizat, are o nouă față. Edilii locali s-au gândit să sărbătorească 111 ani de la nașterea celebrului Baron Francisc von Neuman, într-un mod inedit.

Baronul Francisc von Neuman părintele spiritual al echipei UTA Arad

Celebra echipă de fotbal UTA Arad a fost fondată de baronul Francisc von Neuman. Baronul era proprietarul Companiei de textile Arad, și un om apropiat de locuitorii orașuli. În 1944 acesta decide să finanțeze construcția unei echipe de fobal, care avea să ajungă o legendă a fotbalului românesc. Ultima „piatră de temelie” avea să fie pe 18 aprilie 1945.

Culorile clubului, stabilite tot de baron, erau alb și roșu, fiind inspirate din culorile celebrei echipe britanice Arsenal, Francisc von Neuman fiind un mare fan al acestei echipe. Stadionul construit de baron avea o capacitate de până la 7.287 de persoane și a fost construit în 1944.

Primul meci de fotbal al echipei nou înființate UTA Arad a fost pe 27 mai 1945 împotriva celor de la Banatul Sannicolau Mic, meciul fiind câștigat de adversari cu scorul 2-3. Următorul meci oficial avea loc pe 1 septembrie 1946, între UTA Arad și Ciocanul București, meci câștigat de gaze cu 1-0.

Noul stadion reconstruit în 6 ani

În 2006, stadionul a trecut printr-o revizie majoră. Atunci municipalitatea a investit peste 700.000 de euro pentru locuri noi, reparații structurale, vestiare noi, o cameră de control antidoping, o cameră medicală de urgență, o secțiune VIP, un nou sector multimedia și un nou sistem audio.

În 2014, primăria orașului Arad decide demolarea vechii arene și construcția uneia noi. Numai că, din diferite motive, neexplicate nici până azi, autoritățile locale au terminat noul stadion în aproape 6 ani de la demararea construcției. Noua arenă, ce-i poartă numele baronului Francisc von Neuman este construită pe vechiul amplasament.

Vine anul 2014, când stadionul a fost demolat pentru a face loc unui stadion nou, modern exclusiv pentru fotbal. Conform planului de construcție, arena era de așteptat să se deschidă până la sfârșitul anului 2019. Noul stadion Francisc von Neuman, deschis în cele din urmă, are o capacitate de 12.000 de locuri ș include birouri, un club și centru de presă, un V.I.P. zona de ospitalitate, un restaurant și chiar un hotel.

Se împlinesc 111 ani de la nașterea baronului Francisc von Neuman

Astăzi se împlinesc 111 ani de la nașterea baronului Francisc von Neuman, iar autoritățile locale au decis să puncteze acest eveniment într-un mod original. Primăria orașului Arad a comandat unui sculptor o statuie în mărime naturală a celebrului Francisc von Neuman, statuie din bronz pe care au montat-o într-una din tribunele noului stadion.

“Moştenirea lăsată de Francisc Neuman e fabuloasă, de aceea se cuvine să fie preţuit în fiecare moment. Dintre multiplele evocări şi reconstituiri făcute de-a lungul timpului, astăzi, de ziua Baronului, v-o oferim pe cea a profesorului Dionisie Piros, martor al începuturilor UTA-ei şi apropiat de Francisc von Neuman: Era un adevărat domn. Un om fin, cu toată lumea. Ţinea la fabrica şi la angajaţii lui. Au fost cazuri când un simplu muncitor avea probleme de familie sau materiale. Trebuia să meargă la maistrul sau la inginerul lui şi, prin acesta, cererea ajungea la baronul Neuman. Avea renumitul creion cu care semna, se mergea direct la casierie şi se primea ajutorul.

Era glumeţ, spiritual, în societate era tot timpul bine dispus, îi plăceau bancurile. Avea multe cunoştinţe, era popular, oamenii îl simpatizau. Fix trei ani a fost la UTA. Aţi văzut ce înseamnă când pui ceva pe masă? Când realizezi ceva în viaţă? Chiar dacă durează un an, doi, dar se prelungeşte zeci şi zeci de ani. Când faci o clădire frumoasă, rămâne. Toţi cei care tremură pentru UTA, tremură pentru ce a fost, pentru acest vis frumos. Francisc Neuman, UTA îţi mulţumeşte pentru tot ce i-ai oferit şi îţi păstrează amintirea pentru totdeauna!”, a transmis clubul UTA.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI