Ce a anunțat acum medicul Virgil Musta, după ce s-a aflat că virusul ar rămâne 17 zile pe suprafețele contaminate
Virusul care provoacă boala Covid-19 rezistă pe suprafețe timp de 17 zile. Sunt rezultatele ultimului studiu, publicat ieri, făcut de Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor, o instituție prodigioasă din Statele Unite.
Virusul rezistă 17 zile pe suprafețe
În cadrul studiului au fost examinate două răspunsuri la două epidemii de Covid-19, unul pe nava Diamond Princess (Japonia), celălalt – pe Grand Princess (California). Virusul a fost identificat „pe mai multe tipuri de suprafețe la pacienți simptomatici și asimptomatici deopotrivă„, au scris cercetătorii.
Până acum, cercetătorii credeau că acest virus rezistă timp de trei ore în aerosoli sau pe o suprafață. Acum, virusul a putut fi identificat pe suprafețe chiar și la 17 zile, „dar înainte ca operațiunile de dezinfectare să fie puse în practică. Prin urmare, personalul de pe navă a fost expus riscului și acum acesta riscă să contamineze mai departe, provocând epidemii în populația vulnerabilă. Se fac eforturi uriașe pentru limitarea răspândirii„, a scris Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor.
Jumătate dintre infecțiile de pe Diamond Princess erau asimptomatice
De asemenea, studiul a arătat că volumul de viruși rămași pe suprafețe se diminuează de-a lungul timpului. Noul studiu a vrut să determine cum s-a produs transmiterea pe mai multe vase. Cercetătorii au observat că, începând cu 17 martie, erau cel puțin 25 de nave cu cazuri confirmate de Covid-19, care au fost detectate fie în timpul crozierei, fie la sfârșitul ei. Aproape jumătate, 46,5%, dintre infecțiile de pe nava Diamond Princess erau asimptomatice la testare, ceea ce explică parțial rata mare a atacului virusului printre pasagerii și personalul navei.
Potrivit medicului Virgil Musta, „Nu știm dacă o persoană cu care luăm contact este sau nu contaminată, trebuie să luăm măsuri preventive. Cel mai important este să ferim bătrânii și persoanele cu boli cronice„.
Despre întrebuințarea clorochinei la Timișoara, Musta a specificat că nu se folosea această substanță.
„Când s-a auzit că această substanță este eficientă, toată lumea dat buzna în farmacii și a făcut provizii. Dar aceste substanțe ajută în anumite tipuri de infecție, se dau doar sub controlul medicilor specialiștilor, pentru că au multe efecte secundare”.