Cazul Visarion Alexa schimbă radical regulile BOR. Ce decizie majoră s-a luat

de: Stan Nicu
03 10. 2022

Cazul Visarion Alexa schimbă radical regulile BOR. Ce decizie majoră s-a luat după ce s-a aflat de cazul preotului de la biserica Pogorârea Sfântului Duh din cartierul Militari, București. Preotul este acuzat de mai multe enoriașe de abuz sexual.

Visarion Alexa schimbă schimbă regulile la spovedanie. Anunțul BOR

Biserica Ortodoxă Română va implementa o serie de noi hotărâri, care s-au aprobat în cadrul Sfântului Sinod al BOR pe data de 29 septembrie. Mai exact, noua hotărâre va privi spovedania, care se va realiza respectând anumite reguli stricte.

„Spovedania se va realiza în biserică, în fața unei icoane a Mântuitorului Hristos, pentru ca persoana care se mărturisește să aibă conștiința cât mai vie a prezenței lui Dumnezeu alături de ea și de duhovnic în timpul mărturisirii”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române.

Cum se va comporta preotul la spovedanie

De asemenea, o altă discuție a vizat rolul duhovnicului, așa că acesta va avea datoria să asculte și apoi să întrebe cu delicatețe, doar pentru a-l ajuta pe penitent să fie cât mai sincer în mărturisirile sale.

În plus, noile măsuri urmăresc și ca taina spovedaniei să nu fie condiționată de vreun interes material sau de altă natură. De asemena, orice preot va trebui să aibă, la rândul său, un părinte duhovnic la care să se spovedească în mod constant.

Preotul care spovedește trebuie să fie eliberat de robia patimilor trupești

Mai trebuie precizat că partea care se inspiră cel mai mult din cazul lui Visarion Alexa prevede ca duhovnicul să fie un cleric cu viață duhovnicească matură, care este eliberat de robia patimilor trupești și cultivă virtutea sfințeniei.

„Rrespectarea cu strictețe a cadrului adecvat spovedaniei, adică săvârșirea ei în lăcașul de cult, sau, în mod excepțional, într-un spațiu deschis și vizibil, adiacent bisericii și evitarea oricărui gest sau cuvânt interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul, glume inadecvate sau gesturi indecente”, sunt alte reguli care vor fi modificate de către BOR.

Visarion Alexa și-a recunoscut vina

Visarion Alexa  a fost reținut pe data de 17 septembrie, după ce o enoriașă a formulat o plângere de agresiune sexuală împotriva lui. Preotul a fost plasat sub control judiciar, iar acesta și-a recunoscut faptele, atât în fața anchetatorilor, precum și în fața Comisiei de disciplină a Arhiepiscopiei București.

„Comisia de disciplină din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor i-a solicitat în aceste zile preotului Visarion Alexa o declaraţie personală pe marginea faptelor de care a fost acuzat recent. Acesta a recunoscut fapta incriminată de probatoriul consemnat şi în stenogramele devenite publice, refuzând să ofere însă detalii amănunţite şi invocând faptul că avocata sa l-a sfătuit să fie reţinut în declaraţii”. a spus Vasile Bălănescu, purtătorul de cuvânt al BOR.