Cazare și masă gratuită pentru refugiații din Ucraina, oferite de Universitatea din Pitești
Zecii de mii de refugiați au ajuns în România, iar instituțiile fac tot ce pot pentru a-i ajuta pe cei care au fugit din calea războiului. Universitatea din Pitești pune la dispoziție cazare și masă gratuită pentru sute de refugiați, atât cât le permite spațiul.
Universitatea din Pitești, ajutor pentru refugiați
Începând de vineri, 25 februarie, Universitatea din Pitești s-a înscris pe platforma Guvernului României – „Ucraina, împreună ajutăm mai mult”. Primii refugiați ucraineni au fost primiți cu căldură de către conducerea universității în seara de 27 februarie, duminică, atunci când o familie a fost adusă de la granița cu Republica Moldova.
Universitatea din Pitești oferă cazare și masă pentru circa 300 de refugiați. Există 770 de locuri în căminele universității, însă 400 sunt ocupate de studenți. Restul sunt destinate celor care au lăsat totul în urmă din cauza războiului.
„Capacitatea de găzduire a căminelor Universităţii din Piteşti este de 770 de locuri, dintre care sunt ocupate peste 400 de locuri de către studenţi. Noi oferim găzduire şi masă pentru un număr de 300 de refugiaţi din Ucraina. Şi pe mine şi pe colegii mei de la Universitatea din Piteşti ne-a impresionat foarte mult ce se întâmplă în Ucraina şi ne-am decis să ajutăm. Deja sunt mai multe organizaţii care ne-au contactat şi vor să se alăture demersului nostru”, a declarat pentru „Adevărul” Dumitru Chirleşan, rectorul Universităţii din Piteşti.
Locuri pentru refugiați la Centrul de Integrare pentru Migranți Brașov
Cetățenii municipiului Brașov s-au alăturat municipalității și ONG-urile și întind o mână de ajutor pentru ucrainenii care ajung în oraș. Aceștia sunt dispuși să le ofere alimente și mai ales cazare, pentru cei care nu au alta soluție. Oamenii încearcă să strângă diferite ajutoare sau bunuri pentru a-i ajuta pe cei aflați la ananghie.
„Da, ne-au contactat chiar plângând, îngrijorați de faptul că au rude care au plecat de acasă spre graniță și nu mai reușesc să dea de ei, nu mai răspund la telefon. Așteptăm să primim și noi vești mai bune cum că au reușit să treacă granița. Sunt chiar în zona Odessa. Ne-au mai contactat și alte persoane din Ucraina care au oferit cazare, persoane private, iar alte persoane care au dorit să fie parte din comunitatea noastră chiar din Ucraina”, a adăugat coordonatorul Centrului.
De asemenea, în Brașov se află foarte mulți ucraineni, stabiliți în oraș și căsătoriți cu români. Aceștia au cerut ajutorul Centrului de Integrare pentru Migranți Brașov, pentru a-și contacta rudele și pentru a le oferi ajutor. Situația este asemănătoare și în Suceava, acolo unde cetățenii oferă cazare refugiaților. La Galați, edilul este pregătit să adăpostească câteva sute de ucraineni.