Cătunul de poveste care nu apare pe harta României. E izolat de restul lumii, localnicii trăiesc ca pe vremea lui Ceaușescu fără curent și magazine
Majoritatea dintre noi știm în ce secol trăim, muncim, ne ducem viața, dar pentru locuitorii din cătunul de poveste care nu apare pe harta României, este cu totul altfel. Și când credeai că le-ai văzut pe toate, odată ajuns aici, vei vedea cum totul pare oprit în timp. Este un loc izolat de restul lumii, iar localnicii trăiesc ca pe vremea lui Ceaușescu fără curent și magazine.
Un drum spre cătunul de poveste care nu apare pe harta României
Majoritatea oamenilor trec prin acest secol muncind că să trăiască, sau cel puțin așa ne arată societatea în care trăim în aceste zile. Mulți nici nu se pot gândi să nu aibă un telefon de ultimă generație, un televizor performant sau un laptop cu zeci de giga memorie.
Dar, deși poate părea atipic, există un sat din România unde timpul parcă s-a oprit în loc, și oamenii de aici, extrem de puțini la număr, se gândesc la cum să-și mai ducă o zi din viața lor fără lumină, fără magazine și rupți de lumea civilizată.
Ne-am gândit ca, măcar vitual, să facem un drum spre cătunul de poveste care nu apare pe harta României, situat în județul Buzău, într-un loc de poveste, chiar la poalele Muntelui Buzăului.
Mățara, locul izolat de restul lumii
Aceest loc rupt de lume poate părea ca o mică insulă într-o mare de pădure, pierdută, oprită în timp, unde lucrurile ni se desfășoară în fața ochilor ca într-un roman vechi, precum „Moromeții” lui Marin Preda, unde mai locuiesc doar 8 suflete care spun că „Dacă nu latră un câine noaptea, nici nu zici că-i sat aici”.
Locul din România situat, așa cum spuneam, undeva în județul Buzău, este micuțul sat Mățara, rupt total de lumea civilizată, iar cei 8 localnici rămași aici, trecuți de a doua vârstă, își duc traiul așa cum pot.
Locuitorii din cătunul de poveste nu au apă, biserică, lumină și magazine
Localnicii trăiesc ca pe vremea lui Ceaușescu fără curent și magazine, iar singurul semn că aici există un sat este o cruce mare, amplasată la 1.800 de metri, care te anunță glaciar că te apropii de un loc unde mai trăiesc niște oameni.
Deși mulți au părăsit vatra satului de mult, aici încă mai sunt gospodării, unele lăsate în paragină, la mâna timpului și a eroziunii ploilor, iar pe timp de iarnă nu ajunge nimic aici.
În urmă cu doi ani, spun bătrânii din sat, se construia un drum de țară care face legătura între Mățara și restul lumii, dar șansele se pare că sunt infime de a repopula vatra satului.
Deși autoritățile locale, de care aparține satul din România care este izolat de lume, spuneau că au în plan electrificarea, perspectivele de a duce la bun sfârșit acest plan sunt infime, costurile fiind extrem de mari și fără un profit imediat.
Concluzie
Deși mulți dintre noi avem parte de tot ceea ce o societate modernă ne poate oferi într-un secol al vitezei, undeva există cătunul de poveste care nu apare pe harta României, unde cei 8 bătrâni încă mai speră, dar la ce anume, greu de spus.
Poate ar fi o ocazie bună pentru cei care vor să-și cunoască țara să ajungă și la Mățara, locul fascinant, parcă oprit în timp.