Câți soldați români vor fi trimiși în Afganistan și cât timp pot rămâne. Decizia CSAT
România întinde o mână de ajutor afganilor care nu au reușit să fugă din capitala Kabul, din calea talibanilor. Consiliul Suprem de Apărare a Țării a luat, miercuri, 25 august, o decizie extrem de importantă. Câți soldați români vor fi trimiși în Afganistan și cât timp pot rămâne.
Câți soldați români vor pleca în Afganistan. CSAT a decis
CSAT a decis, în ședința de astăzi convocată la Cotroceni, ca România să se alăture țărilor care ajută la evacuarea afganilor de pe aeroportul din Kabul. Astfel, vor fi trimiși până la 200 de militari români înapoi în Afganistan, pentru a ajuta la operațiunile de evacuare și relocare a colaboratorilor afgani care au lucrat pentru misiunile NATO în această țară, precum și a membrilor familiilor acestora. Soldații români vor rămâne în Afganistan o perioadă de cel mult 6 luni.
Astfel, membrii CSAT speră ca decizia de a trimite până la 200 de militari români în Afganistan să fie unul dintre aspectele importante ale unei mai bune cooperări practice, în complementaritate, între NATO și UE, efort la care va participa și România.
”Pe baza elementelor de planificare inițială comunicate de Comandamentul Forțelor Aliate în Europa, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a hotărât participarea Armatei României la această operație de evacuare și relocare a cetățenilor afgani cu un efectiv de maximum 200 de militari, începând cu luna august 2021, pentru o perioadă de cel mult 6 luni.
Membrii CSAT au concluzionat că gestionarea consecințelor situației din Afganistan, pe termen scurt, mediu și lung, inclusiv sub aspectul lecțiilor învățate, va reprezenta unul dintre aspectele importante ale unei mai bune cooperări practice, în complementaritate, între NATO și UE, iar România va participa la acest efort”, se arată într-un comunicat, potrivit SpotMedia.ro.
Consecințe în planul securității
Țara noastră participă la operațiunile de evacuare din Afganistan, după o evaluare a riscurilor la care și România e expusă după preluarea conducerii țării de către talibani. Schimbarea de regim din această țară poate avea consecințe în planul securității, în mare parte din cauza pericolelor reprezentate de extremism, terorism, trafic de droguri și arme, care trebuie neapărat contracarate, potrivit liderilor CSAT.
”Pentru România, schimbarea de regim din Afganistan poate avea consecințe în planul securității, din cauza pericolelor reprezentate de extremism, terorism, exportul de instabilitate în regiune, traficul de droguri și arme, migrația ilegală, care trebuie contracarate.
În acest context, România va lua măsurile necesare și va rămâne angajată în apărarea intereselor naționale și ale cetățenilor noștri și, în egală măsură, va participa, în mod solidar, alături de partenerii și aliații noștri, la efortul internațional de a depăși această criză, pe multiplele ei planuri”, a explicat CSAT.