Bilanțul victimelor din incendiul de la Matei Balș a crescut azi. Moarte suspectă, s-a demarat o anchetă medico-legală

Bilanțul victimelor din incendiul de la Matei Balș a crescut azi. Moarte suspectă, s-a demarat o anchetă medico-legală
Câți pacienți au murit în incendiul de la Matei Balș

În această dimineață la Spitalul de boli infecțioase ”Matei Balș”, din București, a avut loc un incendiu devastator. În urma acestuia au fost victime, decese și a fost demarat Planul Roșu. Peste 100 de pacienți au fost transferați către alte spitale din București, conform managerului spitalului. Vă vom ține la curent pe tot parcursul zilei cu informațiile despre câți pacienți au murit în incendiul de la Matei Balș.

Câți pacienți au murit în incendiul de la Matei Balș

UPDATE 31 ianuarie: Bilanțul total al victimelor incendiului de la Institutul Matei Balș a crescut la 7. O femeie în vârstă de 67 de ani a decedat duminică, în prima parte a zilei. Conform surselor din incinta spitalului, femeia suferea de o formă gravă de coronavirus și avea morbidități. După incendiu, pacienta a fost mutată în pavilionul V al unității sanitare, la un etaj superior. După ce a fost intubată la ATI, starea ei s-a agravat și a murit. În urma decesului, se va realiza o anchetă medico-legală pentru a stabili cauza exactă a decesului.

Vlad Voiculescu vrea schimbări în sistemul de sănătate

„Sistemul sanitar are păcate vechi, de 30 de ani. Mai ieri am avut infecții nosocomiale, azi vorbim despre incendii și pandemie. Nu se știe ce altă grozăvie va veni peste noi mâine.

Nu știm încă nu exactitate cauza incendiului de la Matei Balș. Pandemia și tratamentul pacienților au pus o presiune suplimentară pe sistemul sanitar. Vom anunța la sfârșitul săptămânii viitoare măsuri vizavi de ce o să se constate după anchetă.

Un fond național pentru siguranța pacienților în spitale. Avem bani europeni prin PNRR, avem bani din bugetul național. Ne vom asigura că vor fi folosiți prioritar pentru infrastructură. Ne referim la securitatea la incendii, la cutremure și la unul dintre marii criminali: infecțiile nosocomiale”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, sâmbătă, 30 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă.

UPDATE 30 ianuarie, ora 13:51: Ministerul Sănătății a făcut anunțul oficial: a șasea victimă a incendiului de la Matei Balș a murit. Este vorba de un bărbat în vârstă de 70 de ani, dependent de CPAP. Acesta nu a avut leziuni provocate de incendiu, dar era intubat.

Inițial, Ministerul Sănătății (aflat sub conducerea lui Vlad Voiculescu), a anunțat că este vorba despre o femeie de 70 de ani. Ulterior, au revenit cu o corectare a greșelii făcute. Numărul victimelor incendiului de la Matei Balș a ajuns la 6.

„Este vorba despre o femeie în vârstă de 58 ani internată în Spitalul Universitar de Urgență București care se afla în stare gravă. Pacienta era intubată, cu o pneumonie COVID-19 severă, inhalare de fum și cu arsură de 2% din suprafața corporală”, se arată în informarea inițială oferită de Ministerul Sănătății.

UPDATE ora 16:40: În urma incendiului de azi dimineață, ora 5, de la Matei Balș, 5 persoane au decedat. Este vorba de 2 bărbați și 2 femei din București. Victimele aveau vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, informează Impact.ro. În aceste clipe, procurorii contactează familiile îndurerate ale victimelor incendiulu din Capitală.

Incendiul din această dimineață de la spitalul ”Matei Balș” a avut loc în urma folosirii unor aeroterme pentru încălzirea pacienților aflați în saloane.

Trupele de pompieri aflați la locul incendiului au constatat decesul a patru persoane, trei dintre acestea fiind carbonizate. Un al cincilea pacient a decedat, după ce a fost transferat la un alt spital din București.

Un număr de 102 persoane, infectate cu COVID-19 au fost transferate imediat spre alte spitale. Transferul s-a făcut în urma demarării Planului Roșu, condus de ISU și SMURD.

Informații de ultimă oră

În clădirea în care s-a produs incendiul erau internați pacienți cu COVID-19 în stare medie-severă și conform profesorului Streinu-Cercel, erau dependenți de oxigen.

Toate camerele aveau suplimentare de oxigen. Este vorba de un sistem nou pus la punct. Sistemul era făcut după toate criteriile, a mai declarat fostul manager al spitalului.

”În ultima perioada nu au fost probleme cu căldura. Mai mult, noi suntem într-un plin proces de a ne pune propriile noastre centrale, dar probleme cu căldura nu au fost. Instalațiile au fost verificate ultima dată în noiembrie iar instalația de oxigen care a fost refăcută în totalitate este din noiembrie – decembrie și chiar luna ianuarie. Practic revizuirile au fost făcute în mod constant.”, declara profesorul Streinu-Cercel.

În acest moment s-a demart o anchetă pentru a se determina cauzele reale ale incendiului provcat la spitalul ”Matei Balș”. Deplasat la fața locului, Secretarul de Stat, Raed Arafat, a declarat în această dimineață că nu mai există alți pacienți în stare critică, în urma incendiului.

”Nu mai avem alte persoane în stare critică. Rămâne problema în mâna celor care vor investiga cauza incendiului. La momentul la care ştim care este cauza o să vină cu rezultatele. La acest moment, nu vom da speculaţii, bănuieli. La ora 05:05 a fost apelul la 112, la ora 05:13 a fost primul echipaj sosit care a anunțat care este situația.

Au fost trimise de la început mai multe echipaje. La ora 05:14 a fost declanșat planul roșu și au fost mobilizate mai multe forțe. Din partea ISU, SMURD. Din partea Spitalului Floreasca pe linie medicală. Din partea serviciului de Ambulanța și bineînțeles din partea Poliției și Jandarmeriei Care au asistat și ei la intervenție”, a mai spus șeful DSU.”, a declarat Raed Arafat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI