25 oct. 2022 | 21:27

Câți oameni mor zilnic în România din cauza infecțiilor din spitale. Anunțul lui Alexandru Rafila

Știri generale
Câți oameni mor zilnic în România din cauza infecțiilor din spitale. Anunțul lui Alexandru Rafila
Câți oameni mor zilnic în România din cauza infecțiilor din spitale. Ce a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Pericolul infecțiilor din spitale este o realitate ce nu poate fi contestată. În fiecare an, în Europa mor zeci de mii de oameni din cauza infecțiilor contractate în instituțiile medicale. Țara noastră nu reprezintă o excepție. Anunțul făcut de șeful Ministerului Sănătății, Alexandru Rafila. Câți oameni mor zilnic în România din cauza acestor situații.

Anunțul lui Rafila: de la 0,2% la 1% pacienți afectați de infecții

La nivel european, în fiecare an, sunt înregistrate milioane de cazuri de pacienți care contractează infecții în spitale. Câteva zeci de mii dintre aceste victime ajung, în cele din urmă, să își piardă viața. În țara noastră, 1% din totalul pacienților externați prezintă infecţii asociate asistenţei medicale.

Primul studiu realizat vreodată la nivel european cu privire la infecțiile nosocomiale din spitale arată că impactul infecțiilor contractate în unitățile sanitare este de două ori mai mare decât efectele combinate ale nu mai puțin de 32 de infecții contractate în afara instituțiilor medicale. Printre acestea din urmă se numără inclusiv gripă, HIV și tuberculoză.

Recent, șeful Guvernului de la București i-a cerut ministrului Sănătății să întocmească un raport cu privire la numărul de pacienți afectați de infecțiile din spitalele din România. Alexandru Rafila a anunțat, marți, 25 octombrie, că a finalizat documentarea.

1% dintre pacienții externați din spitale au contractat infecțiile nosocomiale. La nivel european, media este de 7%, potrivit declarațiilor ministrului. În țara noastră, procentul de pacienți care se infectează în spital a crescut de la 0,2% la 1%.

Câți oameni mor zilnic în România din cauza infecțiilor din spitale

În fiecare zi, în România, cinci oameni mor din cauza infecțiilor pe care le-au luat din spitale. Ministrul Sănătății spune că nu există niciun stat în lume în care să nu se raporteze infecții asociate asistenței medicale. Oficialul a subliniat că susține luarea tuturor măsurilor pentru a diminua numărul bacteriilor multirezistente din unitățile sanitare.

„Avem o problemă majoră. Avem cea mai proastă situaţie din punct de vedere al bacteriilor multirezistente care produc infecţii invazive. Pentru că se folosesc cele mai multe antibiotice. În ceea ce priveşte consumul de antibiotice, suntem pe locul întâi în Uniunea Europeană”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul social-democrat a ținut să atragă atenția asupra principiilor de funcționare a lucrurilor în domeniul sănătății și nu numai. Oficialul a transmis că nu se poate să încurajăm raportarea (infecțiilor nosocomiale) și, totodată, să luăm măsuri pentru dispariția bacteriilor multirezistente.

„Dacă acest lucru face parte dintr-un scenariu de a exercita o presiune publică asupra autorităților, nu va face posibil scenariul corect. Trebuie să ne hotărâm ce dorim. Dorim să știm realitatea, să profesionalizăm acest lucru? Sau ne dorim modelul demagogiei?”, s-a exprimat ministrul Sănătății.

Mai mult decât atât, Alexandru Rafila a declarat că ar prefera să se interneze la un spital unde sunt raportate 5-6% infecții decât să meargă undeva unde procentul de raportare este 0. Totul, pe seama faptului că o astfel de situație nu este posibilă.

Parteneri
Câți bani primesc în plus de la 1 septembrie românii cu pensii mici
Redactia.ro
Ce mesaj îi transmite Mara Bănică lui Culiță Sterp, după ce a amenințat că o dă în judecată?! „Singurul lucru pe care îl pot recomanda...”
Click.ro
Fotografii NEMAIVĂZUTE de la dineul Generației de Aur! Alături de cine a apărut CORINA CARAGEA
Vocea.biz
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa dacă Ucraina atacă Rusia cu arme occidentale
Digi24
Kate Middleton, prima apariție publică după ce a anunțat că are cancer. Prințesa face chimioterapie
Unica.ro
Rețetă de prăjitură cu cireșe și iaurt. Cel mai căutat desert în zilele de vară
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Florin Prunea, din nou pe terenul de fotbal, după 18 ani. Eveniment istoric pe Arena Națională! / VIDEO
Spynews
Interzis pentru românii care au mașini. Amendă de 1.000 de lei. Decizie direct de la primărie
Capital.ro
Imagini uimitoare cu "Muntele cu Narcise" din România. Locul e rupt din basme
Antena 3
Ce se întâmplă cu emisiunea „Poftiți pe la noi”, după ce a fost scoasă din grila de programe de la Antena 1. Anunțul făcut de Nea Marin
Avantaje
AVERTISMENTUL lui VLADIMIR PUTIN: Membrii NATO din Europa se joacă cu focul!
Mediaflux
Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Roxana s-a afișat pentru prima dată cu burtica de gravidă în ziua în care fostul primar a fost eliberat / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan Simion: „Pot arunca o privire?”
Antena 1
Cum arăta Viorica Dăncilă în tinerețe. Slabă, brunetă și ... Nu o RECUNOȘTI! Imagini rare
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro