Câți migranți au murit în Marea Mediterană în ultimii ani. Numărul e uriaș

Câți migranți au murit în Marea Mediterană în ultimii ani. Numărul e uriaș
Câți migranți au murit în Marea Mediterană în ultimii ani

Organizația Internațională pentru Migrație a anunțat vineri câți migranți au murit în Marea Mediterană de când a izbucnit valul migrator în regiune, în 2014.

Câți migranți au murit în Marea Mediterană în ultimii ani?

Cel mai recent naufragiu în masă a avut loc la începutul lunii februarie, când o barcă având cel puțin 91 de oameni la bord a dispărut în largul orașului Gerabulli din nordul Libiei, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), organism al ONU.

Câți migranți au murit în Marea Mediterană în ultimii ani. Numărul e uriaș
Migranți pe mare

„Faptul că am ajuns la această nouă piatră de hotar cumplită întăreşte poziţia OIM conform căreia există o nevoie urgentă pentru sporirea capacităţii (de căutare şi salvare) în Meditarana”, a menționat Frank Laczko, analistul-șef pe migrație al OIM, într-un comunicat.

De la începutul lunii februarie au apărut 12 noi cazuri de deces. Printre ele, și trei cadavre care au fost aduse de apă la mal pe o plajă din Tunisia săptămâna trecută. Din luna ianuarie, aproximativ 14.000 de migranți au traversat rutele vestică, centrală și estică ale mării, pentru a ajunge în Europa. În acest timp, cel puțin 211 și-au pierdut viața ori au fost dați dispăruți.

Numărul morților de când a izbucnit valul migrator în regiune

Anul precedent, circa 100.000 de migranți au traversat Mediterana. 1.885 au murit pe mare. În 2014, peste 20.000 de migranți au murit în Marea Mediterană de când a izbucnit valul migrator în regiune, potrivit anunțului OIM de vineri.

Chiar dacă numărul morților a scăzut în fiecare an după 2016, când și-au pierdut viața peste 5.000 de persoane în Marea Mediterană, proporția deceselor înregistrate la încercările de traversare s-a majorat pe ruta centrală spre Italia și pe ruta vestică spre Spania.

O patrulă daneză a misiunii europene Frontex a refuzat ordinele Greciei de a expulza migranți salvați pe Marea Egee

O patrulă daneză din cadrul misiunii agenției europene de control a frontierelor (Frontex) desfășurată în Marea Egee a refuzat ordinele comandamentului grecesc de a returna către Turcia un grup de 33 de migranți.

„Căpitanul (danez) a considerat că (ordinul) nu era justificabil, aşadar a fost anulat şi (migranţii) au fost transportaţi în portul din insula Kos”, a declarat Jens Muller, liderul misiunii daneze în zonă.

În contextul crizei create de noul val migrator, Frontex a informat suplimentarea efectivelor și echipamentelor desfășurate în Marea Egee și al frontiera greco-turcă, potrivit Agerpres.