Câți copii români au fumat înainte de 15 ani. Studiul care arată o problemă uriașă în țară

de: Cătălina Burghelea
05 02. 2022

Fumatul este un viciu foarte des întâlnit în lume, indiferent că vorbim de țări dezvoltate sau mai sărace. Nu de puține ori, am auzit oameni care spun că rezistă fără mâncare mai multe ore, însă fără tutun, nu. Doar în România, 115 oameni mor zilnic din cauza țigărilor! Alarmant este că adolescenții urmează obiceiurile părinților, rudelor sau ale prietenilor și se apucă de fumat la o vârstă destul de fragedă.

Tot mai mulți copii fumează înainte de 15 ani

Pandemia de coronavirus a provocat peste 40.000 de decese în țara noastră, într-un singur an, numărul morților fiind aproape de cel cauzat de consumul de tutun. Țigările au ucis peste 36.600 de români, arată membrii Iniţiativei 2035 Fără Tutun şi organizaţia Salvaţi Copiii.

Ce dezvăluie un studiu despre fumătorii din România

Deși reprezintă un real pericol pentru sănătate, tutunul îi convinge pe adolescenți să se apuce de fumat foarte devreme. Potrivit studiilor, 14,6% dintre copiii cu vârste între 13 ani şi 15 ani au mărturisit că au fumat, iar 8,2% că au folosit ţigarete electronice, în ultimele 30 de zile. Situaţia este foarte îngrijorătoare pentru specialişti, care au redactat o strategie anti-fumat. Obiectivul principal al experților este reducerea consumului de tutun la sub 5% din populaţia cu vârste cuprinse între 13 ani şi 15 ani.

Ce pot păți oamenii care nu pun gura deloc pe țigări

În luna septembrie a anului 2016, Societatea civilă, medicală şi academică a României a adus în atenţia publică prima strategie naţională integrată de reducere a consumului de tutun, numită 2035-Prima generaţie fără tutun din România. Până acum, iniţiativa este susţinută de peste 350 de organizaţii neguvernamentale.

Pe de altă parte, foarte mulți oameni mor zilnic din cauza fumatului pasiv, deși nu au pus gura deloc pe țigări. Conform unei analize publicate în JAMA Network Open, în fiecare an, 1 milion de oameni intră în contact cu fumătorii și mor. Decesul survine ca urmare a inhalării fumului de țigară din jurul lor, a declarat medicul Jagat Narula, co-autorul studiului.

„Studiul arată ceea ce și alți oameni de știință au avertizat. Nefumătorii sunt în pericol din cauza fumului de mâna a doua și nimeni nu ar trebui să fie expus lui”, a spus doctorul Albert Rizzo, reprezentant al Asociației americane de plămâni.

Fumatul pasiv poate fi cancerigen

Fumatul pasiv conține 7.000 de chimicale, 70 fiind cancerigene. În 1990, era suficient fumul produs de 31 de țigări pentru a ucide o persoană nefumătoare. În 2016, numărul a crescut la 52! Zone letale pentru nefumători sunt Orientul Mijlociu și Asia de Sud-Est.