Câţi bani strâng românii cu salariu mediu la Pilonul II de pensii în 15 ani. Suma nu este deloc mare

de: Ana Chivu
30 01. 2023

Specialiștii de la Asociația pentru Pensii Administrate Privat din România (APAPR) au realizat o analiză care arată cât de mult a depășit Pilotul II de pensii în anii de existență a sistemului. Românii au rămas surprinși de datele aflate și de cât contribuie un român un un venit mediu la Pilonul II încă din 2008. ,,Diferența o reprezintă un câștig mediu de 5.900 lei, net de toate comisioanele”, a transmis APAPR.

Câți bani strânge un român cu salariu mediu la Pilonul II de pensii: suma adunată în 15 ani

Asociația pentru Pensii Administrate Privat din România (APAPR) a scos în evidență o analiză care arată cât a depășit Pilonul II de pensii în cei 15 ani de când există sistemul. Fondurile de pensii sunt instrumentele cele mai des utilizate, iar în acest sistem contribuie 7.9 milioane de români.

APAPR a adus acum în prim-plan contribuția unui român cu un salariu mediu pe economie care a contribuit în tot acest timp la stat. Exemplul are în vedere un angajat care a lucrat din 20 mai 2008 până în 31 decembrie 2022.

În cei 15 ani de muncă, suma contribuțiilor brute virate în Pilonul II ajunge astfel la 22.406 lei, conform specialiștilor. În timpul acesta, suma medie a tuturor fondurilor se ridică la 28.305 lei.

,,Suma contribuțiilor brute virate în Pilonul II ajunge la…”

„În cei 15 ani, suma contribuțiilor brute virate în Pilonul II ajunge la 22.406 lei, în timp ce suma acumulată (media tuturor fondurilor) se ridică la 28.305 lei.

Diferența o reprezintă un câștig mediu de 5.900 lei, net de toate comisioanele, mai mult decât dublu față de actualizarea contribuțiilor brute doar cu inflația și net superior acumulării prin depozite bancare sau cumpărarea monedei euro”, a transmis APAPR pentru studiifinanciare.ro.

Datele înregistrate mai arată că în toată această perioadă fondurile de pensii din Pilonul II au făcut plăți în valoare totală de peste 1.1 miliarde de lei către 88.202 de participanți și beneficiari. Astfel, din analiza recentă mai reiese faptul că 79 de miliarde de lei au fost virate drept contribuții brute.

Anunț nou Casa de Pensii

Datele publicate recent de CNPP pentru ianuarie 2023 arată că peste un milion din pensionari (majoritatea din București, Suceava și Dolj) primesc indemnizația socială pentru că drepturile bănești care li se cuvin se situează sub pensia minimă de 1.125 de lei.

Mai exact, unul din patru pensionari este nevoit să trăiască lunar cu o pensie minimă chiar și în aceste vremuri greu încercate din punct de vedere economic.

De asemenea, amintim că ministrul Muncii și Solidarității Sociale a adus o veste bună pentru români. Marius Budăi a anunțat că pensiile nu vor scădea, iar inechitățile din sistem vor fi rezolvate în acest an.