Câți bani se dau de la stat pentru o înmormântare a unui decedat de COVID-19

de: Alexandra Chivu
30 03. 2021

Înmormântarea este ieșită din tipare în timpul pandemiei. Rudele nu-și pot vedea răposatul, iar preotul și angajații de la pompele funebre care participă la eveniment trebuie să se îmbrace în combinezoane precum medicii care îngrijesc bolnavii de COVID în spitale. Singurul ajutor de la stat în caz de năpastă s-a modificat. În 2021, asigurații sau pensionarii vor primi cu 266 de lei în plus față de 2020, iar un membru al familiei al asiguratului/pensionarului cu 133 de lei în plus.

Ajutorul de înmormântare s-a majorat. Câți bani se dau de la stat pentru rudele decedatului de COVID-19

Ajutorul de deces se acordă în cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie care nu era asigurat ori pensionar la data decesului. Acesta se achită unei singure persoane care poate fi, după caz, soțul supraviețuitorului, copilul, părintele, tutorele sau curatorul.

În cazul în care decedatul nu are pe nimeni, orice persoană care dovedește cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces poate primi banii.

Ajutorul de la stat s-a mărit în 2021. Asigurații sau pensionarii vor primi 5.429 de lei, cu 266 de lei mai mult față de 2020, iar membrul de familie al asiguratului/pensionarului, cu 133 de lei în plus, adică 2.715 lei.

Acte necesare acordării ajutorului de deces

  • cerere pentru acordarea ajutorului de deces ( anexa nr. 11);
  • certificat de deces (original şi copie);
  • act de identitate al solicitantului (original şi copie);
  • acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);
  • dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);
  • act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);
  • adeverinţă care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învăţământ organizată potrivit legii (original).
  • adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz.
  • dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declaraţie pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces, dupa caz.

După efectuarea plăţii ajutorului de deces plătitorul de drepturi de asigurări sociale are obligaţia de a înscrie pe verso-ul certificatului de deces original menţiunea „ACHITAT”, data, semnătura şi ştampila.