Câți bani primește un român la pensie, după peste 30 de ani de muncă. Suma este rușinoasă

de: Corina Oprea
26 09. 2023

Ce pensie primește un român, după mai bine de 30 de ani de muncă. După aproape o viață petrecută în câmpul muncii, un om va câștiga lunar o sumă rușinoasă. Nu poți supraviețui cu acești bani, cu care se presupune că ar trebui să te descurci o lună întreagă.

Ce pensie primești după 35 de ani de muncă

România este deja cunoscută pentru faptul că unele pensii sunt de-a dreptul rușinoase. Pentru cei care încă nu au ajuns la vârsta de pensionare și vor să știe ce venit vor avea, trebuie să afle că este vorba despre o sumă neașteptată.

Conform statisticilor, după 35 de ani de muncă, un român mai apucă să ia pensie în jur de 10 ani, astfel încât pot recupera o sumă relativ mică din contribuțiile lor anterioare.

Făcând calcule pe baza unui salariu minim brut de 3.000 de lei, putem constata că lunar sunt direcționați către sistemul public de pensii aproximativ 595 de lei. După 35 de ani de muncă, un cetățean român ar urma să primească o pensie lunară în cuantumul de aproximativ 1.260 de lei.

Astfel, nu apucă să recupereze banii pe care i-a plătit pentru asigurarea medicală. Deși contribuie cu mii de euro, tot statul iese în avantaj.

Când te poți pensiona anticipat

Dacă nu vrei să muncești până la vârsta standard de pensionare, te poți retrage mai devreme din activitate. Ca să te pensionezi anticipat trebuie, însă, să respecți mai multe condiții clare.

Cetățenii români au posibilitatea de a se pensiona înainte de termen, chiar dacă nu au ajuns la vârsta impusă de lege. Totuși, trebuie să fie conștienți că această opțiune nu este disponibilă pentru oricine, fiind necesară îndeplinirea unui set de reguli specifice.

Vezi și: Anunțul momentului pentru românii care nu au stagiul complet de pensie în România, dar au muncit afară. Ce se întâmplă cu banii lor

Pensia este de trei tipuri: pentru limită de vârstă, pensie anticipată și pensie anticipată parțial. Oamenii pot ieşi la pensie anticipat dacă au îndeplinit stagiul minim de cotizare.

Reamintim că stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Cât despre stagiul complet, trebuie să acumulezi 35 de ani de muncă.

Cea mai mică pensie din România

În România, cea mai mică pensie este primită de o femeie din Teleorman, care în fiecare lună primește o sumă atât de mică încât pentru mulți dintre noi reprezintă echivalentul cheltuielilor dintr-o singură zi.

Citește și: Veste bună pentru acești români. Primesc pensie mai mare cu 30% după ce planurile Guvernului vor fi puse în practică

Ea așteaptă cu nerăbdare poștașul, pentru că este singurul ei venit. Totuși, suma este rușinoasă și multora nu le ajunge nici măcar pentru a supraviețui decent o zi.

&Cecilia Daniela Nestorescu primește o pensie lunară în valoare de 135 de lei. Cu această sumă modestă, trebuie să-și procure lemne de foc și să-și acopere cheltuielile pentru facturi, dar și să își cumpere pastile, pentru că are probleme de sănătate.

Are 68 de ani și a terminat și o facultate, dar acum este nevoită să trăiască doar cu puțin peste 100 de lei.