Câți bani primesc românii care lucrează în străinătate. Salariile din UE pentru imigranți
Europa duce lipsă mare de mână de lucru în agricultură. Străinii din fiecare țară, care prestau de regulă muncile în agricultură, au dispărut odată cu apariția coronavirusului. Fiecare a plecat în țara de baștină. Acum, țări ca Olanda, Germania, Marea Britanie, Danemarca încearcă să atragă forță de muncă oferind salarii mai bune ca înainte de criza sanitară, chiar și unele facilități.
UE caută sezonieri în agricultură. Ce salarii se oferă imigranților
Pandemia de coronavirus a răspândit muncitorii străini care munceau în țările din Europa de Vest. Astfel, în plin sezon, țări ca Belgia, Austria, Germania, Olanda..etc caută disperate muncitori în încercarea de a salva ce se mai poate din fructele și legumele de sezon. Astfel, site-urile de recrutare de muncă sunt pline de anunțuri care caută muncitori sezonieri în agricultură.
Franța, spre exemplu, are un deficit de 100000 de muncitori sezonieri în agricultură. Franţa şi Belgia plătesc salarii de 2400 de euro pe lună, cu contract de muncă încheiat în România, cazare asigurată, concediu de 24 de zile/an, precum și plata orelor suplimentare în cuantumm de 25% din salariu. De asemenea, cei ce vor ajunge să muncească aici vor benficia de asigurări medicale, dreptul la pensie, precum și alocații de 190 de euro pe lună pentru fiecare copil sau student care vine cu muncitorul.
Ce salarii oferă Olanda muncitorilor sezonieri în agricultură
Franţa mai caută și muncitori în domeniul horticol. Salariile sunt de 1.100 euro net/lună, cazare, transport, iar contractul este pe 3 luni. Olanda oferă un salariu de 10, 05 euro pe oră pentru muncitori care să culeagă roșii și ardei. Muncitorii se vor alege cu aproximativ 1000 de euro pe lună după reținerea taxelor. Muncitorii din Olanda vor trebui să-ți plătească cazarea, în jur de 90 de euro pe lună.
Ofertele din Germania sunt de 8-9 euro pe oră. Muncitorii vor presta la cules de fructe și legume. Programul de lucru este de 9 – 10 ore/zi, 6 zile/săptămână. Angajaţii vor avea contract de muncă pe o perioadă de 2-3 luni cu posibilitate de prelungire, cazare din partea firmei germane şi 3 mese/zi.
8,21 de lire pe oră oferă Marea Britanie celor ce vor veni să lucreze în agricultură
De asemenea, angajatorii din Anglia şi Scoţia oferă salarii de 4.000 – 8.000 lei/lună, la cules de narcise, construcţia de solarii, plantat/ replantat şi munci de intretinere ale recoltelor.
„Plata este de 8,21 lire sterline pe oră, dar dacă munciţi la cules veţi avea normă. Dacă depăşiţi norma câştigaţi mai mult. Puteţi pune deoparte între 4000 RON şi 8000 RON/ lună”, se arată într-un anunț valabil pentru mai mult de 100 de ferme. Angajatorii susțin că oferă cazare şi facilităţi (baie, bucătărie, spaţii de recreere, pat, maşini de spălat), pentru 52,85 lire sterline, bani ce vor fi deduși din salariu.
Salariile în Austria pentru sezonieri
Angajatorii din Austria caută muncitori în agricultură pentru salarii de 1.800 de euro pe lună, cazarea fiind gratuită. În plus, angajatorul oferă o masă caldă pe zi (prânzul), transportul de la locul de cazare la locul de munca, contract pe perioada nedeterminată, precum și asigurare medicală. Danemarca caută lucrători sezonieri pentru cules de roşii şi vinete. Aceștia vor primi un salariu de 1.800 – 2.000 de euro pe lună.