Câți bani primesc românii care au pensii private în Pilonul III. Sumele sunt aproape jenante

de: Stan Nicu
21 04. 2023

S-a aflat câți bani primesc românii care au pensii private în Pilonul III. Aparent, Pilonul III s-a dezvoltat mai repede decât alte forme de economisire, însă cifrele arată altceva. Sumele cumulate sunt aproape jenante.

Câți bani au primit românii care au pensii private. Pilonul III a adus sume jenante

La prima vedere, sistemul de pensii facultative Pilon III din România lasă impresia că s-a dezvoltat mai frumos decât alte forme de economisire, exceptând depozitele bancare. Însă, la 15 ani de la lansare, cifrele arată altceva.

Aparent, în jur de 630000 de români vor avea o bătrânețe liniștită, însă în realitate sumele cumulate la Pilonul III de pensii private după 15 ani de cotizare sunt de tot râsul, raportat la viața de pensionar, scrie economica.net.

Câte plăți s-au făcut în anul 2022

Astfel, în 2022 s-au făcut plăți către 10.000 de participanți, aproape 94% dintre aceștia îndeplinind criteriul de vârstă. Doar 0,36% din plăți au fost făcute pentru invaliditate, în timp ce 6,40% au fost plăți către moștenitori ai unor participanților decedați.

Sumele totale achitate, potrivit ASF, s-au ridicat la 101 milioane de lei, ceea ce face ca suma medie plătită beneficiarilor să fie de circa 10.000 de lei.

Câți bani se încasează în situațiile fericite

Dacă se presupune că participantul își retrage banii la vârsta de 60 de ani, potrivit legilor Pilonului III și că mai supraviețuiește până la atingerea nivelului mediu pentru speranța de viață din România, adică 72 de ani, reiese că acesta va dispune lunar de circa 70 de lei.

În situațiile fericite în care participanții au contul alimentat de către angajator mai mult timp, să zicem 30 de ani, cât este echivalat un ciclu complet de viață pentru un sistem de pensii și în condițiile în care piețele vor fi în următorii 15 ani la fel de „productive” ca în precedenții 15, suma retrasă va ajunge până spre 150 de lei pe lună.

Asta înseamnă cam o factură pentru curent în cazul unui apartament cu două camere locuit de două persoane. Situația în care angajatorul cotizează lună de lună timp de 30 de ani este un scenariu extrem de redus.

Când sunt pensiile deductibile fiscal

De asemenea, pensiile sunt deductibile fiscal în limita unei contribuții de 400 de euro anual, asta însemnând că se poate deduce din impozitul pe salariu această sumă.

Mai trebuie reamintit faptul că atât angajatorii care folosesc această formulă cât și administratorii fondurilor (care au ajuns să gestioneze 3,62 de miliarde de lei) spun că pensiile private sunt un beneficiu sigur și o garanție pentru o bătrânețe mai ușoară.

Nu în ultimul rând, majoritatea pensiilor private sunt accesate de companii mari teoretic în beneficiul salariaților lor.