17 nov. 2021 | 13:11

Câți bani primesc lunar militarii români care au luptat în afara țării, pe teatrele de operațiuni din Afganistan sau Irak

Social
Câți bani primesc lunar militarii români care au luptat în afara țării, pe teatrele de operațiuni din Afganistan sau Irak
Soldații români vor primii indemnizații

Din august 2003, România a trimis peste 5.200 de militari în Irak în sprijinul Operațiunii „Iraqi Freedom”. Militarii români au fost repartizați în două divizii multinaționale diferite. În Afganistan Româna, în cadrul NATO din 2008, a avut operațiunea ISAF, cu peste 760 de militari dislocați. Acesta a fost cel mai mare angajament militar al României în zonă.

Militarii români din Irak, apreciați la nivel internațional

Pe toată perioada de desfășurare în cadrul Operațiunii „Iraqi Freedom”, militarii români au avut parte de recunoașterea pregătirii și de aprecierea partenerilor combatanți. Forțele române au asigurat securitatea bazelor în care au fost staționați, securitatea rutelor de aprovizionare și forțe de reacție rapidă în Basra.

În același timp, au efectuat instruirea și monitorizarea unităților armatei irakiene, culminând cu absolvirea, la 23 mai, a comandourilor irakiene de la Camp Ur. În 2009, pe 4 iunie, operațiunile militare din Irak s-au încheiat în mod oficial pentru militarii români.

Ceremonia de încheiere a misiunii organizată de Batalionul 26 Infanterie „Scorpionii Roșii” în Iraq era desfășurată în fața oficialilor Armatei, președintelui Traian Băsescu și a partenerilor din coaliția armată.

Drapelul românesc a fost coborât în bernă deasupra complexului celui de-al 26-lea batalion, cunoscut sub numele afectuos de „Tabăra Dracula”, în cadrul unei ceremonii care a urmat unei ceremonii de comemorare a militarilor români care au murit în sprijinul Operațiunii Iraqi Freedom.

Contribuția României la operațiunile din Afganistant

România a dislocat în 2008 peste 1.600 de militari din forțele terestre  în operații, din care aproximativ 910 forțe terestre în operații NATO, iar 690 în operații non NATO. Acest lucru reprezintă 2,16% , respectiv 1,63% din totalul raportat efectivele forțelor terestre raportate. Media forțelor armate totale, inclusiv forțele aeriene și marină, desfășurate în 2008 a fost de 1.800 de persoane.

Cel mai mare angajament militar al României în cadrul NATO în 2008 a fost operațiunea ISAF din Afganistan, cu peste 760 dintre militarii români dislocați, ca o contribuție la instaurarea autorității guvernului democratic afgan și la efortul de stabilizare a acestei țări.

De asemenea, România și-a menținut prezența în prima linie a războiului împotriva terorismului din Afganistan, cu o contribuție de aproximativ 60 dintre militarii români la operațiunea „Enduring Freedom”. Ca răspuns la o solicitare NATO, contribuția la misiunea „Ana Training” a fost majorată în 2008 cu desfășurarea primului nivel de garnizoană.

În Afganistan au fost 200 de soldați răniți și 27 decedați

În iunie anul curent România și-a retras 140 de soldați din Afganistan, ca parte a retragerii oficiale a SUA și NATO până la 11 septembrie.

„Au fost 19 ani de implicare cu forțe într-unul dintre cele mai dificile teatre de operații la care am participat până acum. Bineînțeles că a fost o misiune care a cerut sacrificii.”, a declarat șeful Statului Major al Apărării din România, Daniel Petrescu, în fața trupelor care ss-au întors în țară la acel moment.

La momentul revenirii în țară a celor 140 militari, șeful Statului Major al Apărării din România, Daniel Petrescu, i-a omagiat și pe cei 27 de militari români care au murit și pe cei aproximativ 200 dintre militarii români care au fost răniți acolo.

Între februarie și iunie anul acesta, România a avut peste 600 de militari staționați în Afganistan. Din 2002, peste 32.000 de militari români din diferite unități au sprijinit operațiunile internaționale din Afganistan, potrivit Ministerului Apărării.

Militarii români vor primii indemnizații

Pentru toți militarii români care au activat pe diferitele teatre de război, în toți acești ani, s-a luat decizia ca fiecare să primească o indemnizație.

Ministerul Apărării spune că sumele necesare pentru plata acestor indemnizații există în bugetul instituției, iar conform legii aprobate recent, orice veteran din teatrele de operaţii va fi încadrat în personalul care a participat, cel puţin 120 de zile, neîntrerupt sau cumulativ, la acţiuni militare, misiuni şi operaţii desfăşurate în teatre de operaţii/zone de misiuni”. 

În aceeași lege se specifică și care va fi procentul de indemnizație acordat tuturor celor încadrați în aceste categorii, și anume 25% din salariul minim brut, sub forma unei sume forfetare, plus o altă indemnizație exclusă de la impozitare, în valoare de 1.000 de lei. Aceste sume sunt acordate soldaților care nu fost răniți în teatrele de război.

Indemnizațiile se acordă în funcție de gradul de invaliditate

Categoria soldaților răniți este tratată aparte, astfel că aceștia vor primi indemnizații, în funcție de gradul de invaliditate pe care aceștia îl au.

Legea spune că cei cu gradul I de invaliditate vor primii qunatumul a cel puțin două salarii medii brute, dar și o altă indemnizație pentru însoțitor egal cu câștigul unui salariu mediu brut.

Cei cu gradul II de invaliditate 1,5 câștiguri salariale medii brute. În cazul celor cu gradul III de invaliditate indemnizațiile vor fi în quantumul a câștigurilor unui salariu mediu brut.

PlaySport
Fotografii RARE cu VĂDUVA lui Corduneanu! Cum arată Grațiela, femeia care a rămas singură cu 3 copii
Ego.ro
Imaginile indecente cu Elena Udrea au ajuns pe internet! Doar iubitul o vede așa FOTO
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj. ȘOC TOTAL FOTO
Digi24
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui Hitler, de ziua lui, dar nu știau ce se află acum în clădire
Cancan.ro
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc! A luat bani de la toată lumea”
Stirile PROTV
Cine sunt cei șapte politicieni care se bat pe funcția de președinte al Comisiei Europene, în locul Ursulei von der Leyen
Romania TV
Eva a murit la vârsta de 29 de ani. Anunţul tragediei a fost făcut de sora vedetei pe Instagram
Capital.ro
Schimbare pentru proprietarii de terenuri din România. Legea se pregătește chiar acum
Adevarul
O familie de „țepari în serie” a fugit fără să plătească din nu mai puțin de şapte restaurante în ultimul an
BZI.ro
Ce se întâmplă cu Visarion Alexa: Soția acestuia l-a dat de gol
Spynews.ro
Cristina Cioran se pregătește de o nouă confruntare cu fostul iubit! Ce urmează să se întâmple mâine: „Un infractor dovedit, cu atâtea dosare...” / VIDEO
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Povestea bizară a familiei care se deplasează doar în patru labe. Care e explicația
Redactia.ro
Și-a recuperat portofelul după opt luni și a rămas fără cuvinte când a văzut ce e în el: ”Nu s-ar întâmpla nicăieri în lume”
Digisport.ro
Zodii care vor cunoaște succesul și fericirea după Luna plină din 24 aprilie. Reușitele vor fi la tot pasul
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4 ani i-a dat de gol pe autori
Digi24
Rusia, enervată de ajutorul militar american pentru Ucraina, spune că SUA vor fi „umilite la fel ca în Vietnam sau în Afganistan”
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Adrian „Beleaua” Corduneanu a lămurit situația! De ce sicriul lui Costel Corduneanu a fost închis. Nu fratele interlopului va prelua șefia clanului
Spynews
Toți românii vor fi obligați să plătească. Se întâmplă chiar din 2025: "Altfel nu se poate echilibra bugetul"
Capital.ro
Cum recunoaștem cu ușurință produsele pe bază de îndulcitori: ”De multe ori sunt folosiți în loc de zahăr!”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Schimbări MAJORE privind PERMISUL de CONDUCERE! SE obține altfel
Mediaflux
Cristina Cioran se pregătește de o nouă confruntare cu fostul iubit! Ce urmează să se întâmple mâine: „Un infractor dovedit, cu atâtea dosare...” / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Unde ar fi fost găsit soțul Mariei Roman, conform surselor Antena Stars. Bărbatul a fost dat dispărut pe 16 aprilie
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro