Câți bani plătesc rușii pe zi pentru finanțarea războiului din Ucraina. Suma fabuloasă
Rusia a atacat Ucraina pe 24 februarie, iar conflictul dintre cele două mari puteri continuă și astăzi. Ucraina primește ajutor de la majoritatea țările europene și din partea SUA, însă cât de mulți bani cheltuie Rusia, pe zi, în acest război?
Cât îi costă pe ruși războiul din Ucraina
Revista americană „Sopref”, specializată în sectorul militar, a aproximat că Rusia cheltuie zilnic 900 de milioane de dolari pentru a purta războiul cu Ucraina. Banii se duc pe muniție, plata soldaților ruși, gloanțe, rachete și costul reparației echipamentului militar pierdut sau deteriorat, potrivit articolului.
O singură rachetă de croazieră costă în jur de 1,5 milioane de dolari, iar Rusia a lansat mii astfel de rachete către Ucraina. De asemenea, aceste cifre nu includ pierderea economică a Rusiei cauzata de sancțiunile pe care restul țările le-au aplicat.
Totodată, Casa Albă spune că aceste sancțiuni ar putea rămâne în vigoare chiar dacă Rusia își va retrage trupele, ceea ce înseamnă pierderi mari pe termen lung. Costurile directe ale finanțării războiului sunt imense, însă trebuie luate în calcul și consecințele economice.
Pe lângă „rănile” pe care sancțiunile le-a făcut Rusiei, prăbușirea economiei de astăzi este de 3 ori mai profundă decât cea din anul 2020, care a avut loc din cauza pandemiei.
Cum este poreclit Vladimir Putin de soldații ruși
Serviciul de Securitate din Ucraina a interceptat convorbirea între doi soldați ruși. Unul dintre aceștia confirmă că li s-a dat voie să folosească bombe cu fosfor și muniție cu dispersie și că „Volodia”, adică Vladimir Putin, ar trebui să aprobe utilizarea unei rachete balistice.
“Da, ei încă așteaptă ca Volodia (Putin – n.r.) să retragă trupele și să lanseze “Topoli” aici. Și așa, vedeți, tot ce era interzis prin convențiile internaționale: bombe cu dispersie, fosfor – ni s-a permis totul, am lansat de toate acolo”, potrivit Pravda.
„Topoli” este una dintre rachetele balistice intercontinentale ale Rusiei și are o rază de acțiune de 11.000 de km. Kremlinul susține că aceasta poate evita orice fel de sistem antirachetă.
Convorbiri asemănătoare au fost interceptate de către Serviciul de Securitate din Ucraina încă din anul 2014. Acestea vor fi puse la dosar ca și dovadă în instanțele internaționale, împotriva crimelor de război, mai spune serviciul de informații.