Câți bani oferă Ministerul Apărării tinerilor români pentru a îi antrena militar. Suma importantă care se obține lunar

de: Ștefan R. Apostol
02 02. 2022

Ministerul Apărării este în căutare de tineri, peste 18 ani, care și-ar putea dori o carieră ca soldat profesionist, sau chiar rezervirst volutar. Există deja și o lege, „Legea rezveriștilor voluntari”, prin care MApN poate încadra în rândurile sale români dornici de afirmare. Și cum nimic nu se mai face pe gratis, nici chiar în cadrul Armatei Române, cei care intră în rândurile rezerviștilor voluntari primesc și o soldă din partea ministerului.

MApN caută să atragă tinerii în rândurile sale

Armata Română are un efectiv de 122.000 de români, dintre care 68.500 de persoanal încadrat, 53.000 de rezerviști și 500 de oameni ca și personal dislocat. Dacă e să luăm în considerare efectivele țărilor vecine, cel puțin, vom constata că România nu are o armată extrem de mare. De aici și intenția MApN din ultima vreme de a-și împrospăta efectivele, chiar și cu rezerviști voluntari, dar și cu tineri soldați profesioniști.

Așa cum scriam, relativ recent, pentru a putea deveni, fie rezervist, fie soldat profesionist, MApN are anumite criterii bine stabilite, urmate și de etape de selectare a celor dornici să-și construiască o carieră în rândurile Armatei Române.

Toți cei interesați, trebuie să fie de cetățenie română, cu domiciliu stabil, peste 18 ani, din punct de vedere medicali apți, și să nu aibă cazier. Înscrierea, selecția, prezentarea ofertei, a locurilor disponibile, condițiile de încadrare și controalele medicale se fac după de un prim interviu la centrele de recrutare din țară ale MApN, cu un consilier. După această primă etapă, dornicii vor depune și un dosar de candidat cu toate documentele cerute, conform legii.

Tinerii rezerviști vor primi soldă și alți bani pe perioada de pregătire

Odată trecute probele, conform normelor instituite de MApN la încadrare, tinerii viitori rezerviști vor trece prin perioada de pregătire, în cadrul unităților militare la care aceștia sunt repartizați după prima parte a procesului de recrutare. Probele, prevăzute de lege, sunt după cum urmează:

  • modulul instruirii individuale, destinat formării deprinderilor individuale;
  • modulul perfecţionării instruirii de specialitate, axat pe pregătirea specifică armelor sau serviciilor şi specialităţilor militare.

Pe toată perioada de pregătire tinerii vor primi din partea MApN suma de 2.700 de lei, urmând ca la finalizarea procesului de pregătire militară, rezerviștii voluntari să mai primească o soldă lunară de 1.500 de lei. Solda va intra în contul viitorilor rezerviști voluntari ca în cazul oricărui alt job remunerat.

MApN încearcă, prin aceste demersuri, să-și întărească efectivele militare, în cazul unui potențial conflict. Conform datelor, în România mai sunt apți pentru serviciul militar aproximativ 5 milioane de români.