Câți bani încasează lunar un pensionar din Rusia. Putin a majorat pensiile în plin război

de: Cătălina Burghelea
14 01. 2023

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a ordonat, miercuri, 11 ianuarie, guvernului de la Moscova să majoreze pensiile și salariul minim cu 10%, afirmând că nu toate problemele economice ale Rusiei au legătură cu războiul din Ucraina. Totuși, președintele rus a recunoscut că subiectul a creat dispute în rândul executivului, dar, până la urmă, s-a ajuns la un consens.

Pensiile și salariul minim cresc în Rusia

„Eu și guvernul am discutat mult timp despre asta, au fost dispute în cadrul guvernului și s-a luat o decizie. Azi vreau să vă anunț: îmi propun să măresc cu 10% cuantumul pensiilor pentru pensionarii nemuncitori de la 1 iunie din acest an”, a spus Putin într-o întâlnire televizată a Consiliului de Stat al Rusiei.

Totodată, președintele rus a explicat că salariul minim va fi majorat cu 10% de la 1 iulie, urmând să ajungă la 15.279 de ruble (241 de euro) pe lună. Potrivit lui Putin, această măsură va duce la o creștere a cuantumului prestațiilor și plăților, ceea ce va reprezenta un ajutor suplimentar pentru familiile cu copii.

Șeful Kremlinului a remarcat că este important să se urmărească o politică de depășire a creșterii salariilor în raport cu o majorare a costului locuințelor: „Sarcina noastră principală este să asigurăm o creștere suplimentară a salariului minim, astfel încât nivelul veniturilor cetățenilor să depășească semnificativ minimul de existență”.

Câți bani va încasa un pensionar rus

După noua indexare, pensia medie în Rusia va fi de 19.360 de ruble (306 euro), potrivit ministrului rus al Muncii, Anton Kotiakov, notează Interfax.

„Decizia dvs. de azi privind indexarea cu 10% va crește pensiile pentru 35 de milioane dintre cetățenii noștri, care nu sunt la vârsta de pensionare”, a subliniat oficialul guvernamental.

Inflație record din cauza războiului

În luna aprilie, Federația Rusă a înregistrat o inflație de 17,83%, cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii. Deși a reprezentat o problemă și înainte de războiul din Ucraina, creșterea prețurilor s-a văzut după declanșarea „operațiunii militare speciale” în țara vecină, la 24 februarie 2022.

Pentru 2023, Kremlinul se așteaptă la o inflație de peste 20% și la o contracție a economiei între 8,8 și 12,4%. Anunțul lui Putin vine după ce președintele a vizitat, pentru prima dată, un spital în care sunt internați soldați ruși răniți în conflictul din Ucraina.

Decizia amintește de anul 2010, când Rusia a fost, cel mai probabil, singura țară care, în plină criză financiară, a realizat o reformă majoră, mărind substanțial nivelul pensiilor, preciza atunci Vladimir Putin, la acea vreme premier al țării.