Câți bani i-a luat statul român lui Ilie Năstase, de fapt. A făcut mărturisirea acum: ”Erau mulți”

Câți bani i-a luat statul român lui Ilie Năstase, de fapt. A făcut mărturisirea acum: ”Erau mulți”
Ilie Năstase, inclus în „Tennis Hall of Fame”

Unul din cei mai mari tenismeni români, Ilie Năstase, alături de Ion Țiriac, a făcut istorie în tenisul mondial. La Roland Garros reușea să câștige turneul fără să piardă un set în toate meciurile jucate. Rebel, cu părul în vânt, Năstase este unul din cei mai neconvenționali jucători de tenis din lume.

Ilie Năstase, inclus în „Tennis Hall of Fame”

Terenul de tenis a fost scena lui Ilie Năstase și nimeni nu a distrat fanii ca înzestratul tenisman. Nu a existat o lovitură pe care să nu o poată stăpâni într-un joc complet complet. Fanii erau captivați și fascinați de inteligența și modul său de a se purta pe teren. Era liber, amuzant și imprevizibil. Ceea ce Meadowlark Lemon era la baschet ca „Prinț Clovn” al sportului, Ilie Năstase era la tenis, cunoscut cu afecțiune ca „Bufonul de la București”.

Antipatiile lui Năstase i-au luat adesea fața aptitudinilor sa excepționale din tenis. Cu toate astea, Ilie Năstase este unul dintre cei cinci jucători din istorie care a câștigat peste 100 de titluri profesionale ATP. DIntre acestea, 58 au fost la simplu, care este al zecelea cel mai bun din istorie și 45 la dublu. Ilie Năstase a fost considerat, în tenisul mondial, un deschizător de drumuri.

Jucătorul român are un record de meciuri câștigate. Năstase a câștigat 780 de meciuri la simplu, al optulea cel mai bun din istorie, cu un record de 780-305. A câștigat 45 de titluri de dublu, cu un record de 479-208. Când a câștigat campionatul de simplu la French Open din 1973, nu a pierdut un set.

Se află printre cei trei jucători din istorie care a revendicat această distincție într-un turneu major și primul la Roland Garros. Năstase a fost întotdeauna o amenințare de a câștiga orice campionat în orice moment. A fost semifinalist de 132 de ori, plasându-l în top zece din acea categorie.

Statul comunist le luau toți banii

Perioada de glorie a celebrului sportiv român, Ilie Năstase, a coincis și cu una din cele mai negre perioade din istoria României. Cu o aparentă libertate, majoritatea sportivilor români erau obligați să dea statului comunist majoritatea banilor câștigați. Nici Ilie Năstase și nici Ion Țiriac nu făceau excepție în cele vremuri.

Mare parte din câștiguri, povestește Ilie Năstase, erau confiscate de comuniști. În cazul celor doi banii proveniți din câștigarea Cupei Davis reveneau statului, iar cei din turnee, precum Roland Garros, le reveneau celor doi jucători.

„Convenția era așa: ei luau toți banii la Cupa Davis – și erau bani mulți pe atunci la Cupa Davis! -, nouă ni-i lăsau pe cei din turnee.”, i-a povestit Năstase lui Cristian Geambașu, la Gsp.ro.

Ilie Năstase, putem spun cu certitudine, este o adevărată legendă a sportului alb. A fost un de adept al jocului pe terenurile de zgură, unde a câștigat 338 de meciuri. Sezonul turneului din 1973 a fost cel mai bun din Năstase.

Atunci a câștigat 15 din 31 de campionate, al patrulea cel mai bun din istorie. De asemenea, a câștigat 13 titluri în 1972, care-l clasează printre cei mai buni zece din istorie. Cele 118 victorii obținute în 1973 îl  clasează pe locul al doilea din toate timpurile, fiind învins doar de Guillermo Vilas în 1977, cu cele 134 victorii câștigate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI