Câţi bani face un cerşetor în 2023. Suma e neaşteptat de mare, salariaţii se vor revolta
În ciuda tuturor pozițiilor adoptate în spațiul public, cerșitul reprezintă o realitate a vieții noastre de zi cu zi. Întâlnim astfel de persoane în mai toate zonele din orașe, în special în locurile aglomerate, în piețe și stații ale mijloacelor de transport în comun. Câţi bani face un cerşetor în 2023, poți afla în rândurile de mai jos. Sumele sunt de domeniul SF-ului.
Zeci de mii de cerșetori în Capitală
În principiu, cerșitul este ilegal – vorbim aici despre situațiile în care diverse persoane prezintă povești ireale, lacrimogene ale vieții lor sau legate de contextul în care se află. Totul, cu scopul de a impresiona pentru a cere bani (de multe ori, nu puțini) din partea conaționalilor. Autoritățile române recomandă oamenilor să fie vigilenți în astfel de cazuri.
O serie de analize efectuate de către polițiștii locali din București, în urmă cu aproximativ doi ani de zile, aratau că, din cerșetorie, se poate câștiga mult peste 1.000 de euro pe lună. Situația nu s-a schimbat, între timp. Ba chiar sumele câștigate de cerșetori par să crească periodic, depășind orice imaginație.
Autoritățile spun că demască, lună de lună, cerșetori falși în București, care se prezintă a fi afectați din punct de vedere medical. În realitate, nu se pot încadra în nicio categorie de pacienți cu dizabilități de diverse tipuri. Totuși, sunt multe persoane care le cad în plasă și îi ajută chiar cu sume importante de bani.
Numărul cerșetorilor profesioniști, în Capitală, este într-o continuă creștere. În urmă cu doi ani de zile, peste 20.000 de astfel de persoane cereau oamenilor din spațiile aglomerate să îi ajute cu bani. Pe lângă aceștia, mai sunt și cerșetorii care activează doar ocazional. Numărul lor este de peste 10.000.
Câţi bani face un cerşetor în 2023
Unele dintre cele mai cunoscute spații din București alese de cerșetori pentru a câștiga bani sunt: zona Unirii, Gara de Nord, Centrul Vechi, Universitate. Desigur, lista este mult mai lungă. Fiecare sector din Capitală prezintă propriile sale zone în care persoanele care se ocupă cu cerșitul se pot bucura de sume de bani semnificative, într-o singură zi.
Sumele pe care le poate câștiga un cerșetor în Capitală pot să atingă valori halucinante. Este, de exemplu, cazul unui cerșetor de lângă Spitalul Militar din Sectorul 1 al Bucureștiului. Acesta câștigă, într-o zi, aproximativ 600-700 lei. În urma unui calcul simplu, constatăm că, în cele cinci zile lucrătoare ale săptămânii, cerșetorul atinge o sumă de cel puțin 3.000 de lei.
Într-o lună de zile, un cerșetor de lângă Spitalul Militar câștigă nu mai puțin de 12.000 de lei. Asta, în contextul în care un salariat cu venit minim pe economie încasează, lună de lună, o sumă de 1.774 lei. Un cerșetor din Sectorul 1 poate câștiga, în anul 2023, 144.000 de lei, în timp ce un angajat cu salariu minim pe economie încasează 21.288 lei pe an.
Autoritățile sfătuiesc românii să nu cedeze atât de ușor când li se cer bani, cu precădere în circumstanțele în care o mulțime de persoane care cerșesc nu se află într-o situație atât de precară precum cea pe care o prezintă public.