Câți bani costă un kilogram de castraveți în piețele din București. Preț uriaș și pentru roșii
Cât trebuie să plătească românii pentru legumele lor preferate? Acestea erau în trecut unele din cele mai ieftine și la îndemâna tuturor pentru o salată simplă de primăvară. Cât costă acum un kilogram de castraveți? Prețul este uriaș și pentru roșii, cartofi sau varză. Cei care obișnuiesc să facă piață au constatat o creștere incredibilă în dreptul acestora. Ce se întâmplă în piețele din București?
Prețuri uriașe pentru legume: cât costă un kilogram de castraveți și unul de roșii?
Românii abia mai țin pasul cu scumpirile. Facturile pentru întreținere sunt mai scumpe, prețurile pentru multe din zonele cu apartamente în chirie au crescut, produsele din supermarket-uri sunt și ele mai mari, iar prețurile au explodat acum și la țărani.
Mai sunt doar câteva săptămâni până la Paște, iar românii se gândesc la lista de cumpărături pe care cu siguranță o vor restrânge în această perioadă.
Bucureștenii sunt cei care au parte de cele mai proaste vești. Prețul pentru un kilogram de castraveți este aproximativ 25 de lei, aproape triplu față de cât costau anul trecut în aceeași perioadă.
Efectele inflației și majorarea prețului carburanților se resimt și la tarabe, acolo unde mâncare vândută de producătorii mici a ajuns la fel de scumpă ca în capitalele din vestul Europei.
Diferențele rămân totuși în dreptul salariilor mici pe care le primesc majoritatea dintre români. Dacă iei la pas Piața Domenii din Capitală, nu te aștepta să găsești oferte bune pentru că un kilogram de roșii „grase de Bulgaria” costă 18,5 lei, dublu față de multe supermarket-uri.
Cifre mai mari găsești în Piața Cotroceni, unde un kilogram de castraveți este nu mai puțin de 25 de lei, adică triplu față de cât costau legumele în aprilie 2021.
,,Preţul se reflectă în inputurile pe care noi le avem zilnic”
Cartofii au ajuns și ei un lux pentru cetățeni. Un kilogram costă acum 24 de lei, adică aproape 5 euro. Varza nouă este și ea mai scumpă, acum găsindu-se pe tarabe cu 10 lei, de cinci ori mai mult față de prețul din supermarket.
În timpul acesta, producătorii se întreabă nedumeriți de ce mulți dintre oameni preferă totuși centrele comerciale atunci când vine vorba despre cumpărături.
Explicația este simplă: multe din produse sunt tot din export, dar prețurile diferă categoric. Din păcate, românii trebuie să își facă toate calculele înainte de a merge la cumpărături pentru pune totuși câteva produse în coș.
„Laptele trebuie să ajungă urgent la 2,5 lei la poarta fermei. Noi acum vindem lapte cu cât producem. care vindem cu un 1,95- 2 lei, dar sunt şi care vând cu 1,5 -1,7 lei.
Preţul se reflectă în inputurile pe care noi le avem zilnic, curentul electric, salarii, motorină în fiecare zi”, spune un fermier, conform antena3.ro.