Câți bani costă ‘mâncarea săracului’ la Cluj. Prețul a crescut de aproape 10 ori
Pentru cei care au origini la țară, și mai ales în zona Transilvaniei, știu foarte bine și își aduc aminte de gustul slanei sau cum i se mai spune în popor clisă friptă. Dar acel gust al copilăriei din viața ardelenilor era celebra pâine prăjită pe tabla de pe vatra cuptorului, frecată cu usutori și cu untură. Această specialitate mai este cunoscută și sub numele de mâncarea săracului, dar numai a săracului nu mai este în aceste zile. Dacă ți-am făcut cumva poftă și vrei să afli, citește mai departe și vei afla câți bani costă ‘mâncarea săracului’ la Cluj, având în vedere că prețul a crescut de aproape 10 ori.
Tradțiile culinare din copilărie, azi aproape un lux
Fiecare dintre noi, într-un anume moment al copilăriei noastre, am avut parte de acele tradiții culinare bătrânești puse pe masă de bunicii de la țară. Fie că era vorba doar de banala mămăligă cu lapte, sau cu brânză, fie celebrele gogoși sau scovergi, sau, de ce nu, orezul cu lapte și grișul cu lapte, toate aceste preparate banale ne aduc aminte de copilăria la țară.
În fiecare zonă istorică a României bătrânii au păstrat și încearcă și azi să mai păstreze, pe lângă tradițiile, obiceiurile și izvoarele culturale, inclusiv tradiția preparatelor culinare, pe care foarte rar și foarte greu le găsim în restaurantele din marile orașe, iar motivul este unul foarte întemeiat, dacă privim lucrurile din punct de vedere economic.
Pe cât de simple ar părea aceste preparate, necesită produse proaspete, în cazul unora bineînțeles, iar aceste ingrediente azi au devenit extrem de scumpe, la fel și costurile cu energia, gazele și mâna de lucru, iar toate astea se adaugă la final în prețul unui preparat oferit de restaurant care, în afară de a mângâia papilele gustative ale clientului, vrea să facă și ceva profit, deci este de înțeles.
Ceea ce nu este de înțeles, pe de altă parte, este prețul exagerat la anumite produse care, în mod normal, nici nu ar fi trebuit luate în considerare ca ingrediente de lux, așa cum este banala untură de porc. Da, ați citit bine, cel puțin în zona Clujului și acest banal reziduu de la porcul tăiat în abatoare, și mai puțin în ograda țăranului, a ajuns să fie scump.
Află câți bani costă ‘mâncarea săracului’ la Cluj
Așa cum spuneam la început, țăranii, în trecut, fie la masa de prânz, fie pe câmp, în pauzele între semănatul și culesul grâului de exemplu, puneau ștergarul și mâncau slană cu pită, adică slănina de porc, fie proaspătă, fie afumată, cu o ceapă mare și un țol de palincă.
Astăzi, când totul a ajuns nejutificat de scump, mâncarea săracului, adică pâinea prăjită, unsă cu usturoi, apoi dată cu untura de porc, a ajuns un adevărat lux. Deși prețul nu este relativ mare, dacă te uiți la cât a crescut, nu prea îți mai pică bine îmbucătura din mâncarea săracului.
Conform locuitorilor din Cluj, mâncarea săracului în trecut o găseai în restaurantele din Cluj la 2 lei, astăzi, prețul a crescut de aproape 10 ori, și a ajuns să coste 20 de lei. „Inflația în România. Când am fost ultima dată era 2 RON porția. Acum e aproape 20. Pentru cunoscători!”, s-a plâns un clujean, iar realitatea acestor zile îți taie pofta de mâncare, fie și pentru acest banal și tradițional preparat, potrivit știridecluj.ro.