Câți bani câștigă un pompier în 2019, în România, cu tot cu sporurile de risc

de: Daniel Ștefan
27 06. 2019

Câți bani câștigă un pompier în 2019? Este o întrebare pe care și-o pun în primul rând cei care vor să-și formeze o carieră în acest domeniu, dar și de cei care sunt impresionați de eroismul salvatorilor. Probabil, îți imaginezi că, la câte riscuri se expun, pompierii sunt plătiți regește. Nimic mai fals. Sunt funcționari publici care câștigă mult mai mult fără ca măcar să vină la serviciu.

Ce salariu are un pompier

Meseria de pompier este una dintre cele mai grele din câte există, indiferent de țară. Pompierii sunt acei eroi de sacrificiu care-ți salvează viața în situații critice. Ei sunt speranța ta că vei mai trăi câțiva ani, în momentul în care te vezi înconjurat de flăcări, de apă sau în alte situații limită în care sigur n-ai supraviețui.

Pompierii sunt și ei oameni, ca și tine. Oricât de antrenați sau experimentați ar fi, sunt la fel de vulnerabili ca tine și își riscă viața pentru tine pentru că tu sau alții n-ați fost responsabili în anumite situații.

Salariile de bază sunt printre cele mai mici din țară

În ciuda faptului că are o meserie atât de riscantă și de solicitantă, un pompier este foarte prost plătit de către statul român. De exemplu, oamenii care se avântă în lupta cu focul sunt plătiți lunar cu doar 1.658 de lei sau 1.717 lei, fără sporuri.

În urmă cu câțiva ani, pompierii aveau cele mai mici salarii de bază, doar 1.340 de lei (în 2016), dar, în 2018, au fost mărite la 1.717 lei. Salariul unui ofițer, însă, poate porni de la 2.379 de lei. Vorbim de câștigul net.

Desigur, salariile cresc în funcție de vechimea în muncă, de grad și de experiență. În marile orașe ca București, Cluj-Napoca, venitul lunar ale unui pompier poate ajunge și la 8.000 de lei. Îți dai seama că este extrem de greu să ajungi la acele salarii. Și, la fel ca în oricare alt domeniu, meritul personal nu este singurul criteriu de selecție când vine vorba de asemenea majorări salariale. Doar suntem un popor balcanic, să fim onești.

Nu trebuie, totuși, să uităm sporurile pe care aceștia le primesc: unul pentru condiții grele de muncă (10% din salariu) și cel de noapte (25%). Acestea însumează 35% sporuri la salariul de bază.

Care este programul de lucru al unui pompier

Un pompier lucrează 24 de ore, apoi are 72 de ore libere, dar nu întotdeauna

Spuneam că pompierii au una dintre cele mai solicitante meserii din lume și nu doar din cauză că trebuie să lucreze 24 de ore continue, apoi au liber 72 de ore. În timpul misiunilor, le trebuie multă stăpănire de sine, viteză de reacție și de gândire și să facă orice pentru a salva vieți omenești. Prețul suprem pe care-l pot plăti, este chiar propria lor viață. Pompierii fac un fel de „troc”, dacă vrei: își dau viața lor pentru a ta. Ai ca exemplu pompierii de la Cernobîl sau cei care au intervenit la atentatul de la World Trade Center, pe 11 septembrie 2001.

„Este un loc de muncă pe care îl ai şi după ce îţi termini programul, pentru că te pot chema oricând să lucrezi. La un moment dat, când erau inundaţii mari în Moldova, am fost detaşaţi acolo timp de două săptămâni. Noaptea ne odihneam, iar ziua o luam de la capăt”, spune Sandu, pompier, potrivit Ziarul Financiar.

În 2006, când România nu avea suficienți pompieri, iar UE și NATO făceau presiuni pentru rezolva problema, statul a permis admiterea la școlile de pompieri doar pe baza diplomei de Bacalaureat. Mulți au intrat așa în domeniu, în acel an. Au căpătat pe parcurs experiența.

Azi, ca să obții această meserie, trebuie să dai un examen psihologic, pentru a analiza rezistența la stres și la situații dificile, un concurs scris, un examen medical și un concurs fizic, ambele din urmă fiind probe eliminatorii.