Câți bani câștigă un cerșetor într-o zi dacă stă 12 ore în zona Piața Romană
Îi vedem zilnic prin locurile aglomerate, în pieţe, staţii şi mijloace de transport public și de cele mai multe ori ne impresionează. Nu se sfiesc să întindă mâna și să joace rolul victimei, un rol pentru care au toate accesoriile: haine ponosite, texte lacrimogene și întotdeauna o poveste plină de dramatism. Sfatul autorităţilor este să nu cedezi, dar nu întotdeauna oamenii pot trece impasibili pe lângă ei.
Banii câștigați de un cerșetor în Piața Romană dacă cerșește 12 ore
Cerșitul este în general ilegal, nu vorbim de cel în sensul clasic, ci de cerșetorii ”profesioniști”, care își impresionează victimele cu povești lacrimogene și care nu cer câte un ”bănuț”, ci zeci și sute de dolari.
„Cetățenii trebuie să știe că atunci când oferă bani persoanelor de care li se face milă, nu întrețin doar falșii cerșetori, ci întrețin și nemunca. Unii dintre cei care imploră mila publicului sunt apți de muncă și ar putea oricând să câștige niște bani lucrând”, spune Marius Avram, reprezentant al poliţiei locale sector 2. Când sunt prinşi, ei îşi plătesc amenda de 200 de lei şi îşi continuă activitatea ca şi când nimic nu s-a întâmplat.
Veniturile provenite din cerșit corelate cu locurile unde se cerșește
Potrivit Poliţiei Locale, cele mai bune locuri pentru cerșit din Capitală sunt:
- în zona Unirii
- a Gării de Nord
- în Centrul Vechi
- Universitate
unde fiecare cerșetor poate câștiga în medie în jur de 500 de lei pe zi, dacă cerșește aproximativ 12 ore pe zi. În zilele de sărbătoare, majoritatea cerșetorilor își mută „locurile de muncă” în preajma lăcașelor de cult. La Catedrala Patriarhală şi la Cimitirul Bellu se ajunge atunci și la 600 de lei pe zi. Aceasta înseamnă că într-o lună în care sunt și sărbători, un cerșetor poate să se aleagă chiar și cu 3.000 de euro.
Cerșitul în București și în afară
În Bucureşti activează peste 20.000 de cerşetori profesionişti, dar şi circa 12.000 care practică această meserie bănoasă doar ocazional.
În alte țări, cerșetorii pot strânge și adevărate averi. Recent, polițiștii din Emiratele Arabe Unite au dezvăluit că cerșetorii „profesioniști” din Dubai pot câștiga chiar și peste 70.000 de dolari pe lună.