Câți bani câștigă Pfizer și Moderna din vaccinare, în fiecare minut. Suma este colosală
Câți bani câștigă companiile Pfizer și Moderna din vaccinare? Cele două mari companii sunt cele care au produs cele mai multe vaccinuri.
Câți bani fac Pfizer, BioNTech și Moderna
Cele două au contracte în multe țări, câștigând împreună din vaccinaul anti covid-19 65.000 de dolari pe minut, adică 1.000 de dolari pe secundă și 93,5 milioane de dolari pe zi.
Noile cifre furnizate de Peoples Vaccine Alliance arată că firmele din spatele a două dintre cele mai de succes vaccinuri COVID-19 -Pfizer, BioNTech și Moderna- obțin profituri combinate de 65.000 de dolari în fiecare minut.
Cifrele bazate pe cele mai recente rapoarte ale companiilor sunt publicate în momentul în care directorii executivi din industria farmaceutică se întâlnesc la summitul anual STAT – echivalentul unui „Big Pharma Davos” – în perioada 16-18 noiembrie.
Aceste companii au vândut majoritatea dozelor către țările bogate, lăsând pe dinafară țările cu venituri mici. Pfizer și BioNTech au livrat mai puțin de un procent din totalul stocurilor de vaccinuri către țările cu venituri mici, în timp ce Moderna a livrat doar 0,2 %. Între timp, 98% dintre persoanele din țările cu venituri mici nu au fost complet vaccinate.
Maaza Seyoum de la Alianța Africană și Alianța pentru Vaccinul Poporului din Africa a declarat:
„Este obscen faptul că doar câteva companii obțin profituri de milioane de dolari în fiecare oră, în timp ce doar două procente din populația din țările cu venituri mici a fost vaccinată complet împotriva coronavirusului.
Pfizer, BioNTech și Moderna și-au folosit monopolurile pentru a acorda prioritate celor mai profitabile contracte cu cele mai bogate guverne, lăsând țările cu venituri mici pe dinafară.”
Vaccinul nu a ajuns în țările sărace
În ciuda faptului că au primit fonduri publice de peste 8 miliarde de dolari, cele trei corporații au refuzat apelurile de a transfera de urgență tehnologia și metodele în materie de vaccinuri cu producători capabili din țările cu venituri mici și medii prin intermediul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), o măsură care ar putea crește oferta globală, ar putea reduce prețurile și ar putea salva milioane de vieți.
În cazul Moderna, acest lucru se întâmplă în ciuda presiunilor explicite din partea Casei Albe și a solicitărilor OMS ca societatea să colaboreze și să contribuie la accelerarea planului său de replicare a vaccinului Moderna în vederea unei producții mai largi la centrul său de ARNm din Africa de Sud.
Directorul general al Pfizer, a descris apelul la partajarea rețetelor de vaccinuri ca fiind „un nonsens periculos”.
Anna Marriott, managerul pentru politici de sănătate al Oxfam, a declarat:
„Contrar a ceea ce spune directorul general al Pfizer, adevăratul nonsens este să afirmi că experiența și expertiza pentru a dezvolta și fabrica medicamente și vaccinuri care salvează vieți nu există în țările în curs de dezvoltare.
Aceasta este doar o scuză falsă în spatele căreia se ascund companiile farmaceutice pentru a-și proteja profiturile astronomice”.