Câți bani câștigă lunar un șofer din Ministerul Educației. Suma e incredibilă, rivalizează cu profesorii cu 25 de ani vechime

de: Stan Nicu
20 04. 2023

Angajații din ministere câștigă bani frumoși în România. Acum s-a aflat câți bani câștigă lunar un șofer din Ministerul Educației. Suma este incredibilă și rivalizează cu sumele încasate de către profesorii cu 25 de ani vechime și gradul I didactic.

Cât câștigă un șofer din ministerul Educației. Suma rivalizează cu cea a profesorilor cu 25 de ani vechime

Salariul brut al unui șofer din Ministerul Educației a fost, în luna martie a acestui an, de peste 5.000 de lei pe lună, potrivit situației veniturilor salariale din instituție.

În ultimul an de zile, șoferul respectiv a avut o majorare salarială de 760 de lei, potrivit grilelor publicate, ceea ce înseamnă o creștere de 17,5% față de îndemnizația primită în luna similară a anului 2022.

Salariul de șofer, egal cu cel de profesor

Astfel, salariul la care a ajuns șoferul este cât cel pe care un profesor aflat la apogeul carierei îl primește în prezent, potrivit Legii 153/2017, scrie edupedu.ro.

Mai exact, șoferul ministerului Educației câștigă un salariu lunar de 5.090 de lei, la care se adaugă un spor de condiții vătămătoare de 410 de lei, în total 5.500 de lei pe lună. Trebuie menționat că pentru postul de șofer sunt necesare studii medii, respectiv liceul.

De partea cealaltă, un profesor cu studii superioare de lungă durată și gradul I didactic, cu o vechime de peste 25 de ani în muncă, are un salariu brut lunar de 5.517 lei, iar cel al unui profesor cu vechime de 20-25 de ani este de 5.101 lei pe lună, la nivelul lunii martie 2023, lună în care cadrele didactice au ajuns la maximul grilei de salarizare prevăzut în Legea 153/2017.

Profesorii amenință cu greva dacă nu le sunt mărite salariile

Pe de altă parte, profesorii vor mărirea salariilor și amenință cu greva. Sindicatele FSE „Spiru Haret”, FSLI si Federatia „Alma Mater” enumeră printre motivele pentru care solicită semnăturile profesorilor salarizarea umilitoare, neacordarea drepturilor prevăzute în legislatia în vigoare, anomaliile existente în salarizarea personalului didactic de conducere, de îndrumare și control, precum și lipsa investițiilor în infrastructura școlară.

Ce solicită profesorii

„- Majorarea salariilor personalului din învățamânt, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;

– Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;

– Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;

– Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;

– Acordarea drepturilor prevazute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

– Creșterea anuală a investițiilor  în învășământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;

– Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației„.