Câți bani câștigă lunar un angajat ANAF. Suma te va surprinde, cu siguranță
La fel ca în oricare altă instituție privată sau de stat, și salariile angajaților din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) diferă de la o persoană la alta, în funcție de grad și gradații. Haide să vedem, concret, ce sume nete le intră în buzunar salariaților de la Fisc.
Câți bani câștigă angajații angajat ANAF
Agenția Națională de Administrare Fiscală este un organ al statului care se află în subordinea Ministerului Finanțelor. Angajații acestei instituții au rolul de a colecta impozitele, taxele și contribuțiile la stat datorate de români.
Iar pentru aceasta, organul de specialitate al administrației publice centrale din România le oferă salariaților săi sume frumușele de bani lunar. Iată cât câștigă un angajat de la ANAF, în 2023.
Ce salarii nete sunt
În ANAF, la fel ca și în alte instituții, salariile sunt în funcție de diverse grade și gradații. Iată câteva exemple de venituri din documentele aferente lunii martie 2023:
- Șef serviciu: 8.239 – 9.256 lei
- Consilier superior: 5.985 – 6.873 lei
- Consilier (asistent): 3.725 – 4.225 lei
- Consilier personal: 5.621 lei – 6.340 lei
- Expert: 4.632 lei
- Director cabinet: 6.451 lei
- Director general: 9.621 lei
- Manager public: 8.006 – 8.432 lei
- Muncitor calificat: 3.175 lei
- Șofer: 2.863 – 3.195 lei
Angajații ANAF protestează
Angajații ANAF și Ministerul Finanțelor au anunțat că vor protesta joi și vineri, 13, respectiv 14 iulie, în fața Ministerului Finanțelor. Aceștia solicită indexarea salariilor cu rata inflaţiei, introducerea sporurilor în salariul de bază şi „consultări reale pe tema noii legi a salarizării unitare”.
Conform Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală ,,Solidaritatea”, afiliată la Blocul Național Sindical, vor face asta pentru a atrage atenția guvernanților, “pentru ultima dată, înainte de declanșarea grevei de avertisment și a grevei generale”.
“Solicităm acest fapt în primul rând pentru a se corecta o eroare gravă a guvernărilor anterioare, care au permis indexarea pensiilor cu rata inflaţiei, dar nu au considerat necesară şi indexarea salariilor cu această rată, permiţând astfel apariţia unor dezechilibre grave între componentele bugetului de stat, precum şi mărirea gradului de nesustenabilitate a sistemului public de pensii.
Dorim ca în noua lege a salarizării unitare, activitatea desfăşurată de catre colegii noştri din MF şi ANAF să fie recompensată în mod corespunzător, în conformitate cu importanţa socială şi complexitatea muncii lor.
Arătam faptul că o salarizare necorespunzătoare a angajaţilor MF şi ANAF va avea un efect negativ asupra realizării încasărilor bugetare propuse, va duce la scăderea gradului de conformare voluntara la plată a agenţilor economici, va stimula creşterea evaziunii fiscale şi la scăderea gradului de încasare a impozitelor şi taxelor.”, a transmis Federaţia Sindicatelor din Administraţia Fiscală Solidaritatea.
Citește și: ANAF începe controalele în România. Ce români sunt vizați, vor fi sancțiuni mari