Câţi bani cash poţi folosi pe zi de acum. Schimbarea legii de care românii trebuie să ştie cât mai curând

de: Andreea Vînătoru
27 12. 2023

Vești noi pentru români, la final de an! S-a modificat iar legea cu privire la banii cash! Ce sumă maximă poți folosi într-o singură zi de acum înainte. Intră în vigoare din ianuarie 2024!

Câţi bani cash pot folosi românii. Legea s-a modificat iar

Ultima modificare a legislației fiscale aduce transformări mari în ceea ce privește utilizarea banilor cash, lucru care a generat controverse în rândul persoanelor fizice și juridice. Pe final de an, Guvernul a venit cu schimbări radicale odată cu adoptarea ordonanței de urgență, numită OUG trenuleț 115/2023. Aceasta a fost deja publicată în Monitorul Oficial.

Așadar, din 2024, atât persoanele fizice, cât și firmele trebuie să se adapteze noilor modificări. Aceste măsuri au fost luate pentru a combate evaziunea fiscală, însă mulți români cred că nu vor avea niciun efect.

De anul viitor, orice operațiune de încasare sau plată în numerar între persoanele juridice și persoane fizice se va realiza în baza unui plafon zilnic de 10.000 lei către / de la o persoană.

Citește și: Dispar plăţile cash. Un magazin celebru deja nu mai acceptă numerarul

Cele mai afectate vor fi casieriile societăților

În plus, operațiunile de încasare și plată dintre persoanele juridice (inclusiv profesioniști) și persoane fizice, care implică primirea sau restituirea de împrumuturi sau alte finanțări, se vor efectua exclusiv prin instrumente de plată fără numerar.

Casieriile firmelor vor fi cele mai afectate! La finalul zilei, sumele de bani cash nu pot depăși plafonul de 50.000 lei. Pentru magazinele de tip cash and carry, supermagazine și hipermagazine, organizate potrivit legislației noi, sumele de numerar nu pot depăși 500.000 lei la sfârșitul zilei. Orice sumă care depășește plafonul va trebui depusă în conturile bancare în termen de două zile lucrătoare.

Citește și: Schimbările cu plățile cash care intră în vigoare în magazine de miercuri, 1 noiembrie 2023. Câți bani poți plăti

Băncile refuză să mai lucreze cu numerar

”Noi suntem undeva la 80.000 de firme și reprezentăm cam 35 % din piață. Foarte multe firme, sunt vreo 13.260 de sate, care au câte două-trei magazine mici, sate în care nu există bancomate și noi nu vorbim de bancomatele regulare, adică să nu ne înțelegem greșit.

Noi putem să depunem banii doar la anumite bancomate, MFM-uri, se cheamă, multifuncționale, pentru că, așa cum știe toată lumea, băncile refuză să mai lucreze cu numerar, de mai mulți ani. Și atunci, nu ne mai primesc la ghișeu, au și desființat ghișeele de cash și ne trimit, bineînțeles, la MFM-urile astea care sunt mai puține decât bancomatele. Sunt niște bancomate care primesc și bancnote.

Imaginați-vă ce cozi ar trebui să facem noi, comercianții, să depunem în fiecare zi sau la două zile banii la MFM-urile astea. Asta e prima prima chestie, depunerea, unde depunem banii”, a declarat la Feliciu Paraschiv, vicepreședintele ANCMMR (Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România).