Câți bani are de recuperat România, de pe urma lui Ceaușescu și prietenilor săi
România are de recuperat sute de milioane de dolari, reprezentând creanțe din activitatea de export derulată înainte de 31 decembrie 1989, de la ”prietenii” lui Nicolae Ceaușescu. Majoritatea datornicilor trag de timp, în vreme ce autoritățile române par neputincioase. Conversia banilor, altă problemă.
Adevăruri din trecut. Ceaușescu, prietenii săi și datoria externă
Din suma totală de 775,8 milioane de dolari SUA, bani pe care țara noastră îi are de recuperat, 534,5 milioane dolari SUA (68,89%) reprezintă creanțe soluționate și reglementate prin semnarea unor acorduri la nivel guvernamental, aprobate prin Hotărâri ale Guvernului, care se află în diferite stadii de încasare.
România a reușit anul trecut să intre în drepturile a 61 milioane de dolari, potrivit unui document elaborat de Ministerul Finanțelor Publice. Pe lângă creanțele în dolari, potrivit HotNews, țara mai are de încasat 1,61 miliarde ruble transferabile de la Cuba, care refuză începerea negocierilor cu privire la cursul folosit pentru conversia rublelor în dolari.
Pentru moment, Libia nu poate rambursa pentru că situația politică este deteriorată. Coreea de nord trebuie să plătească prin export, dar situația economică nu a permis acest lucru, în timp ce Guineea nu a plătit decât două rate din motive ce in de lovitura de stat și virusul Ebola. Oficialii somalezi sunt de negăsit, iar Irakul își plătește datoria în continuare.
Irakul cooperează
De altfel, este stabilit ca, în perioada 01.01.2009 – 31.03.2028, statul român să încaseze suma de 9.77,1 milioane dolari SUA, având în vedere că Republica Irak se bucură de toate cele trei etape de reducere a datoriei externe, în cuantumul total de 80%, potrivit Minutei de înțelegere semnată în luna noiembrie a anului 2014 cu statele creditoare membre ale Clubului de la Paris, notează Ministerul Finanțelor Publice. Până acum, în baza Acordului bilateral, s-a primit suma de 456,7 dolari SUA, ceea ce reprezintă primele 19 tranșe din dobânda datorată de Irak și 13 rate de capital.