Câţi bani ai strâns în 15 ani la Pilonul II de pensie, de fapt. Calculul exact
Participarea la Pilonul II de pensie este obligatorie pentru persoanele în vârstă de până la 35 de ani, care au început să muncească. Baza de calcul a contribuției la fondul de pensii administrat de companii private este aceeași cu cea stabilită pentru contribuția de asigurări sociale. Câți bani ai strâns în 15 ani?
Ce este Pilonul II de pensie
La Pilonul II de pensie participă obligatoriu toate persoanele care au început să muncească până la îndeplinirea vârstei de 35 de ani. Pentru angajații cu vârste cuprinse între 35 și 45 de ani, aderarea este opțională. Banii se strâng în unul dintre cele șapte fonduri ale Pilonului II.
Toate fondurile strânse prin intermediul Pilonului II de pensie sunt administrate de companii private, potrivit prevederilor stabilite prin Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, cu modificările şi completările ulterioare.
Te-ar putea interesa și: Neregulile privind pensiile private Pilon II și Pilon III. Analiştii propun modificări importante
Începând din anul 2008, aproximativ 200 de mii de români au cotizat constant la Pilonul II de pensii, după cum arată datele analizate de Observator. Veteranii au adunat peste 180 de cotizații lunare, precum și un procent semnificativ de dobândă.
Câți bani sunt în conturi
Baza de calcul, reținerea şi termenele de plată a contribuţiei la fondul de pensii administrat privat sunt aceleași cu cele stabilite pentru contribuţia de asigurări sociale, potrivit legislației în vigoare. În funcție de schimbările ce vor intra în vigoare anul viitor, vei putea calcula exact câți bani vei avea în cont.
După aproximativ 15 ani de contribuție la Pilonul II de pensie, cei 200 de mii de români au ajuns să aibă în conturile lor suma medie de 48 de mii de lei. Aproximativ 36 de mii de lei din suma menționată reprezintă viramentul din salariu, iar restul sumei este reprezentată de dobândă.
Spre comparație, 8 milioane de români dețin în prezent o valoare medie a contului de aproximativ 13 mii jumătate de lei, potrivit informațiilor analizate de sursa citată.
Începând din anul 2024, contribuția la pensiile private va crește cu un punct procentual de la 3,75% la 4,75%, potrivit deciziei Guvernului, luată potrivit prevederilor din PNRR. În prezent, lunar, un procent de 3,75% din cota de 25% de CAS este virat în conturile a peste 7 milioane de români la Pilonul II.
Restul procentajului, de 21,25%, este virat în conturile de la Pilonul I de pensie. Din anul 2024, procentul va crește la 4,75%, dar cota ar putea să se micșoreze de la 25% la 20%, ceea ce înseamnă, de fapt, mai mulți bani economisiți direct pentru pensie.