19 aug. 2024 | 15:13

Câți bani a primit un român la recalcularea pensiei. Suma e bătaie de joc: ”Am rămas complet surprins după atâția ani de muncă”

News
Câți bani a primit un român la recalcularea pensiei. Suma e bătaie de joc: ”Am rămas complet surprins după atâția ani de muncă”
Câți bani a primit un român la recalcularea pensiei. Suma e bătaie de joc

Românii au început să primească, prin poștă, deciziile de recalculare și noile taloane de pensie. Dacă în cazul unora, pensia a crescut și cu 2.000 de lei, alții au avut surpriza să constate că majorarea este infimă sau chiar că pensia a scăzut, în urma aplicării noii legi.

Un pensionar, șocat de rezultatul recalculării

Începând din 16 august, Poșta Română a demarat procedura de distribuire a deciziilor de recalculare a pensiilor și a noilor taloane. Reprezentanții Casei Naționale de Pensii au precizat că în cazul a 700.000 de pensionari, s-au strecurat anumite erori.

Softul folosit pentru recalculare nu a luat în considerare și deciziile din instanță, astfel că unora dintre români le-au scăzut veniturile, în loc să le crească sau majorarea a fost infimă. Unul dintre românii pentru care recalcularea nu a avut rezultatul așteptat a primit doar 3 lei în plus la pensie.

”Am rămas complet surprins. 3 lei! O majorare de 3 lei după atâția ani de muncă este egal cu zero. Pot să îmi cumpăr o pâine și atât. Aveam 1.105 lei și acum am 1.108 lei”, a declarat bătrânul.

Ce pot face cei care sunt nemulțumiți de recalculare

Autoritățile au precizat că românii care se află în astfel de situații pot contesta decizia. Cei care au venituri mai mici în urma recalculării sau cărora pensiile le-au crescut foarte puțin au la dispoziție 45 de zile pentru a se adresa casei teritoriale de pensii de care aparțin. Dacă situația nu se remediază astfel, pot merge în instanță.

De asemenea, autoritățile au mai precizat că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării. Pensionarii care au primit decizii cu sume mai mici decât aveau înainte vor primi tot pensiile anterioare, până la remedierea situației. Veniturile lor lunare vor fi, așadar, înghețate, timp în care se pot adresa angajaților de la casa de pensii de care aparțin, pentru a remedia problema.

”Există foarte clar o prevedere și în legea pensiilor care spune care este termenul de recuzare, de contestare a acestor decizii, dar eu zic că fiecare dintre pensionari ar trebui să facă o mică procedură prealabilă, să meargă la casele de pensii fie în audiență la director pentru a cere lămuriri cu privire la decizie. Numai după ce primește lămuriri de la colegii avizați, ar fi ultimul pas să meargă în instanță”, a spus Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii.

”Termenul de 45 de zile se referă la rămânerea definitivă a deciziei, dar calea cea mai ușoară pentru pensionari este de a cere aceste verificări la casele de pensii în cazul în care nu sunt lămuriți cu privire la decizia de recalculare. Există și acum și pe noua lege posibilitatea de a merge la casele de pensii pentru a cere verificări, iar dacă colegii noștri constată neconcordanțe au cadrul legal necesar pentru a veni cu o decizie de revizuire”, a precizat și ministrul Muncii, Simona Bucura.

Digisport.ro
Frumusețea noului format Champions League: Celtic pe 2, Barcelona pe 23! Clasamentul complet după prima etapă
Stirile PROTV
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Afacerile în care David Popovici vrea să investească: „Mi-ar plăcea și mi-aș dori”! Cum vrea să-i ajute pe români
EVZ.ro
Pensie de nabab în România. Câștigă mii de euro lunar
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Soarta misterioasă a aurului lui Ceaușescu. Ce s-a întâmplat cu o avere colosală
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Planeta ia foc! A început un nou război. Ordinul de atac a venit deja azi, 19 septembrie
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro