Cât ai dat până acum pentru Catedrala Neamului care încă nu-i gata

de: Daniel Ștefan
05 11. 2018

Catedrala Mântuirii Neamului a costat o sumă neortodox de mare, dar se anunță a fi una dintre cele mai grandioase biserici din Europa de Est. Problema e că încă nu-i gata și ar mai trebui bani.

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române spun că giganticul edificiu este construit în proporție de 95% și că, până în acest moment, au fost cheltuiți 110 milioane de euro, cu tot cu TVA.

„Din această sumă, un procent de aproximativ 25% provine din donații, restul reprezentând sprijinul financiar oferit de autoritățile administrației publice centrale și locale în baza prevederilor unor acte normative”, spun reprezentanții Patriarhiei Române.

În acest moment, Catedrala Mântuirii Neamului se află în stadiul “la roșu”, dar fețe bisericești spun că mai sunt multe de fâcut până ce va fi finalizată:

„Din stadiul I, «catedrala la roșu», lucrările sunt finalizate în proporție de 95 %. Lucrările pe șantierul Catedralei sunt foarte avansate, lucrându-se intens la finalizarea altarului, dar și la cota + 91 m, în zona turlei principale, precum și în zonele celorlalte turle. Concomitent se efectuează laborioasa operațiune de punere în funcțiune a clopotelor și finul reglaj al acestora. Recent a fost montată structura metalică a acoperișului turlei clopotnițe”, spun reprezentanții Patriarhiei.

Și, pentru că încă mai sunt “multe” lucruri de făcut la catedrală, BOR a mai cerut statului o sumă consistentă, în lei:

„Cu banii existenți (104 milioane lei primiți la începutul lunii octombrie de la Guvern) se va termina structura de rezistență a «catedralei la roșu», ferestrele și ușile montate, acoperișul (inclusiv învelitoarea din cupru), crucile, subsolurile adiacente din vest, spațiul liturgic exterior și dependințele asimilate”.

Catedrala Mântuirii Neamului ar trebui să fie gata pe 25 noiembrie, zi în care va fi sfințit altarul în prezența Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului.

În ultimii doi ani s-a lucrat intens la edificiu pentru a fi gata la timp pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri.

Pe 1 decembrie, slujba de comemorare a eroilor poporului român care au făcut posibilă reîntregirea României se va ține în Catedrală. La festivitate vor participa, evident, Patriarhul Daniel și ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dar și Patriarhul Constantinopolului mai sus menționat.

În ceea ce privește costurile viitoare, Patriarhia spune că nu se poate estima o sumă, „întrucât nu există încă proiectele finalizate”.