Câte zile se ține post înainte de spovedanie. Regulile de care țin cont preoții

de: Andreea Vînătoru
09 04. 2023

Înainte de spovedanie, majoritatea creștinilor țin post, însă acest lucru nu este obligatoriu! În Postul Paștelui, credincioșii ar trebui să țină post și mai apoi să se spovedească. De regulă, confesiunile la preot se fac înainte de terminarea postului, însă puțini știu câte zile se ține post înainte de spovedanie. Aflați în materialul de mai jos toate informațiile necesare!

Câte zile se ține post înainte de spovedanie

Înainte de Paște, românii merg să se spovedească, dar nu toți reușesc să țină toate cele 40 de zile în care nu se mănâncă ‘de dulce’, mai exact alimente de origine animală, precum carne, ouă, lapte și brânzeturi.

Tradiția spune că în Postul Paștelui, românii trebuie să se împărtășească și să se spovedească. În plus, ar fi indicat să se țină post toate cele 40 de zile. Se spune că cei care aleg să se spovedească în Săptămâna Mare, păcatele le vor fi iertate mai repede. O altă regulă este cea a zilelor de post care se țin înainte de spovedanie, și asta pentru că nu mulți reușesc să țină postul complet de 40 de zile.

Dar ce se întâmplă în această situație? Potrivit obiceiurilor, indicat este ca postul să fie ținut 40 de zile, iar în ultima zi, creștinii să meargă să se spovedească la preot. Pe de altă parte, există și reguli mult mai accesibile pentru credincioși.

Citește și: Ce se întâmplă dacă nu te spovedești și nu te împărtășești înainte de Paște. Ce spun preoții

Te poți spovedi și dacă nu ai ținut tot Postul Paștelui

Preoții susțin că cei care țin post doar câteva zile, de exemplu în zilele de luni, miercuri și vineri, aceștia pot să meargă la spovedanie. Mai mult de atât, duhovnicii recomandă acestor persoane care s-au spovedit să țină în continuare postul, chiar dacă au fost deja la Biserică. În plus, există și persoane care țin post, dar evită să se ducă la spovedit pentru că au mâncat, din greșeală, anumite alimente de dulce. Oamenii lui Dumnezeu îi îndeamnă, totuși, pe aceștia să meargă la spovedanie pentru că nu este nimic greșit.

„Dacă e să fim sinceri, trebuie să recunoaştem că uneori ne mai şi ascundem după rigorile astea, în încercarea de a sta cât mai departe de ceea ce trebuie să facem. Postul trebuie să te apropie de spovedit, iar spovedania trebuie să te apropie de post. N-ai postit până te-ai spovedit? Posteşti după ce te-ai spovedit! N-ai postit până te-ai împărtăşit? Te împărtăşeşti şi posteşti! Sunt unele lucruri cu adevărat recuperabile în Biserică şi ‒ Slavă Domnului ‒ postul este unul dintre ele”, spune preot conf. dr. Constantin Necula, potrivit doxologia.ro.

În schimb, sunt și preoți care declară cu tărie că scopul postului este acela de a-i face pe creștini să se spovedească. Din acest motiv, nu ar trebuie să fie nicio regulă impusă când alegem să facem acest lucru.

Citește și: Ce nu este bine să faci după împărtășanie. E mare păcat

Nu primești împărtășanie în noaptea de Paște dacă nu ești spovedit

Preoții recomandă credincioșilor să se împărtășească în noaptea de Paște, deoarece Sfântul Apostol spune că „Hristos este Paștele nostru”. Dacă creștinii vor cu orice preț să se împărtășească atunci, trebuie neapărat să fie spovediți, să aibă binecuvântarea duhovnicului și să aibă canoul făcut.

„Din păcate, în zilele noastre, parcă nu mai este accentuată această necesitate (n.r. împărtășirea la Sfânta Înviere), iar cei mai mulți dintre credincioși parcă nu mai conștientizează cât de important este să te împărtășești de Înviere.

Ar fi minunat ca în cât mai multe biserici să se împărtășească, alături de părinții slujitori, cât mai mulți dintre credincioșii care participă la Sfânta Liturghie din Noaptea Învierii”, afirma părintele Andrei Atudori.