Câte zile ai voie să ții ouăle în frigider, de fapt. Trebuie să le arunci dacă a trecut perioada

de: Ștefan R. Apostol
06 04. 2023

Peste tot în lume, ouăle sunt considerate un produs perisabil. Acest lucru înseamnă că trebuie păstrate în frigider pentru a nu se strica. Cu toate acestea, ouăle pot rezista o perioadă surprinzător de lungă atunci când sunt păstrate corespunzător. De fapt, dacă arunci ouăle imediat ce le vine data de expirare, s-ar putea să risipești bani. În cele ce urmează îți  explicăm câte zile ai voie să ții ouăle în frigider, de fapt, și cel mai important, dacă trebuie să le arunci dacă a trecut perioada.

De ce ar trebui să fie refrigerate ouăle?

La această întrebare, în mod normal, toți ar trebui să știm răspunsul. Dar, iată care ar trebui să fie considerentul. În primul rând, evită acele schimbări de temperatură prin păstrarea ouălor într-un mediu refrigerat cu climă controlată.

De asemenea, atunci când scoți ouăle din frigider pentru a le folosi, nu le lăsa afară mai mult decât este necesar. Un ou rece lăsat afară la temperatura camerei poate transpira, facilitând dezvoltarea bacteriilor contaminante.

Cel mai bun mod de a păstra ouăle este să le depozitezi în cutia lor originală în frigider cât mai repede posibil după cumpărare. Cutiile de carton reduc pierderea de apă și protejează aromele de la alte alimente care sunt absorbite în ouă.

Nu se recomandă depozitarea ouălor în vrac sau în secțiuni special amenajate din frigider, deoarece astfel ouăle sunt expuse unui risc mai mare de deteriorare. Dar, cu toate astea, rămâne întrebarea „Câte zile ai voie să ții ouăle în frigider, de fapt?”, iar în cele ce urmează îți dăm și răspunsul.

Vezi și: Cum vopsim ouăle de Paște în 2023. Modele din care să te inspiri

Câte zile ai voie să ții ouăle în frigider, de fapt?

În genere, ouăle necesită refrigerare, iar acest lucru se datorează faptului că ouăle sunt spălate și dezinfectate imediat după ce au fost depuse, în încercarea de a preveni contaminarea cu Salmonella, bacteria adesea responsabilă de intoxicațiile alimentare provocate de produsele de pasăre.

Dacă ouăle au fost transportate și depozitate în mod corespunzător, ele pot rezista mai multe săptămâni în frigider și chiar mai mult în congelator. Specialiștii spun că este necesar ca toate ouăle să fie păstrate la temperaturi sub 7 grade celsius din momentul în care sunt spălate și până la cumpărare, dar este la fel de important ca ouăle să fie manipulate și depozitate corespunzător după ce le-ați cumpărat.

Acest lucru înseamnă că ar trebui să refrigerezi rapid ouăle pentru a preveni acumularea condensului, care poate facilita deplasarea bacteriilor prin coajă. În mod ideal, ouăle ar trebui să fie depozitate în cutia lor originală în partea din spate a frigiderului, așa cum spuneam ceva mai devreme.

Acest lucru le împiedică să absoarbă mirosuri și le protejează de fluctuațiile de temperatură pe măsură ce ușa frigiderului este deschisă și închisă. De asemenea, puteți folosi un termometru pentru a verifica dacă frigiderul este la temperatura potrivită.

Vezi și: Trucul pentru cea mai gustoasă omletă de post. Cu ce sa înlocuiești ouăle

Trebuie să le arunci dacă a trecut perioada?

Dacă ai avut un carton de ouă în frigider de câteva săptămâni, poți să le folosești în continuare. Ouăle mai vechi sunt ideale pentru coacerea prăjiturilor, sunt, de asemenea, perfecte pentru a fi fierte tare, amestecate și pentru a face omlete.

Atunci când fierbi ouăle tari, este de fapt mai bine să folosești ouă care sunt puțin mai vechi, deoarece albușul este mai puțin probabil să se lipească de coajă. Ouăle mai proaspete sunt mai bune pentru poșare și prăjire, deoarece își păstrează forma.

Cu toate astea, dacă a trecut perioada de valabiliate, specialiștii spun că termenul de „a se consuma de preferință până la/înainte de” îți permite să știi cât timp ouăle vor avea cel mai bun gust și cea mai bună calitate.

Cu siguranță poți consuma ouăle și după ce a trecut această dată, atâta timp cât nu sunt stricate. În cazul în care constanți că sunt stricate, iar asta o poți face umplând un bol cu apă rece de la robinet și pui ouăle în el, iar dacă acestea se scufundă la fund și se așează pe o parte, sunt proaspete și bune de mânca, iar dacă plutesc din cauza celulei mari de aer care se formează la baza lor, trebuie aruncate.

Concluzie

Deși sunt considerate perisabile, ouăle fac parte din dieta noastră, aproape zilnic. Acum că ai aflat câte zile ai voie să ții ouăle în frigider, de fapt, și dacă trebuie sau nu să le arunci, știi ce ai de făcut pe viitor. Așa că, ai grijă și nu uita, un ou la masa de dimineață îți aduce un important aport de energie.