24 iun. 2022 | 06:58

Câte zeci de mii de bugetari au salariul mai mare decât al lui Klaus Iohannis. Cifra e mare

Politică
Câte zeci de mii de bugetari au salariul mai mare decât al lui Klaus Iohannis. Cifra e mare
Klaus iohannis, în cadrul unei întâlniri

România, asemeni altor state, le oferă demnitarilor și unora dintre bugetari salarii exorbitante, spre deosebire de salariile cetățenilor care muncesc cinstit, dar nu au norocul de a ocupa o funcție suficient de bine plătită. Salariul președintelui a fost făcut public în repetate rânduri, dar nu același lucru putem spune despre salariile bugetarilor care se bucură de o remunarație mai mare decât a lui Klaus Iohannis. Din păcate, veți fi surprinți să aflați câți oameni norocoși sunt plătiți din banii statului cu sume frumușele.

Proiectul de lege care a creat revoltă în rândul cetățenilor

În urmă cu două săptămâni, deputtaul Cristian Seidler (USR), membru în comisia de muncă din Camera Deputaţilor, a declarat în cadrul unei emisiuni faptul că, în Parlament a fost trecut un proiect de lege prin care toți demnitarii României vor primi între 880 de lei şi 1.410 lei brut lunar, în plus la salariu, în ciuda faptului că salariile acestora sunt înghețate prin legea salarizării.

Vestea a venit ca un fulger pentru mulți angajați din România, care nu primesc nici după mulți ani de muncă aceste măriri. Ulterior, Marcel Ciolacu a explicat că modificarea făcută de către Camera Deputaților a fost doar o decizie tehnică pentru a putea aplica o lege care mărește salariile celorlalți bugetari.

„Altfel, legea ar fi fost neconstituțională, ar fi fost respinsă la CCR fiindcă se intervenea pe Anexa 9, nu mai putea fi pusă în aplicare Legea 153 cu acea pătrime pentru toată lumea.

A fost o decizie pur tehnică, am vrut să știu și eu exact de ce s-a făcut acea erată, am înțeles-o și vă repet: azi din Coaliție vom ieși cu o decizie că nu se vor mări salariile pentru demnitari.

În cazul în care va fi promulgată legea, se va da o Ordonanță de Prorogare a acestui termen”, a explicat Marcel Ciolacu miercuri, 8 iunie 2022.

Au nevoie bugetarii de salarii mărite?

Angajații care lucrează la stat sunt împărțiți, în general în două categorii mari, respectiv, cei care lucrează mult, ocupă funcții esențiale și primesc salarii mici sau medii și cei care ocupă funcții cu rezonanță, cărora le intră în cont sume greu de imaginat pentru mulți dintre noi.

Ei bine, astăzi veți afla câți bugetari câștigă mai bine decât președintele țării, Klaus Iohannis. Potrivit declarației sale de avere, liderul Româniie a obținut în anul fiscal 2020, un venit anual de 178.391 lei, ceea ce înseamnă aproximativ 14.865 lei lunar.

În urmă cu câteva zile, PSD a propus ca salariile de la stat, mai mari decât ale președintelui, cât și pensiile speciale să fie supraimpozitate cu 40%, în timp ce pensiile care depășesc 18.000 de lei să fie impozitate cu 90%. Partidul și-a explicat propunerea ca o dovadă de respectare a principiilor de „echitate și solidaritate socială”.

Astfel, în urma unui comunicat transmis de ANAF, aflăm cu stupoare că există informații estimative privind numărul de persoane care au încasat venituri nete egale sau mai mari decât cele ale președintelui. Potrivit documentului, ar fi vorba despre 13.588 de persoane.

„Agenția Națională de Administrare Fiscală nu deține o evidență a funcționarilor publici, însă are la dispoziție informații privind veniturile salariale încasate de salariați, astfel cum sunt declarate de către contribuabili prin intermediul declarației 112 (Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate).

Potrivit informațiilor din declarația 112 depusă pentru luna aprilie 2022 de către angajatorii instituții publice (instituție cu personalitate juridică, a administrației publice centrale, locale sau europene, care gestionează resurse financiare publice) a rezultat un număr de 13.588 persoane care au încasat venituri nete egale sau mai mari decât 14.000 lei”, a transmis ANAF.

 

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Amestecul minune, folosit de mii de ani, cu care trebuie să-ți uzi roșiile de 3 ori în timpul verii. Recolta va fi dublă, iar legumele mari și sănătoase
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Cum arată adidașii Balenciaga cu care Delia face furori pe internet. Costă o avere! / FOTO
Unica.ro
Terenuri în centrul Capitalei, la preț de chilipir. ANAF scoate la licitație bunurile Elenei Udrea
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
Au intrat banii pe carduri. Informația a fost confirmată chiar astăzi, 10 mai
Capital.ro
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români: "Trecem la tipărirea deciziilor!"
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
S-a aflat cu CÂND CRESC PENSIILE! Daniel Baciu a ANUNȚAT
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro