Câte ouă se pun în pască. Aşa va fi sigur legată, nu mai stai cu emoţii

de: Manolică Anca
12 04. 2023

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători creștine din an, ocazie cu care gospodinele se întrec în fel și fel de preparate tradiționale specifice. Iar unul dintre acestea este, cu siguranță, pasca. Dacă și tu te-ai decis să îi îndulcești pe cei dragi de sărbători cu acest desert savuros, noi își vom dezvălui o rețetă cu care sigur nu vei da greș.

Cum să faci cea mai bună pască

Mai sunt doar câteva zile până la Paște și, cel mai probabil, majoritatea gospodinelor și-au făcut deja planuri cu privire la ce vor pune pe masa festivă. După cea mai lungă perioadă de post din an, cu toții ne vom putea bucura de tot felul de bucate tradiționale.

Și cum de pe mesele Paște ale românilor nu poate lipsi delicioasa pască, în rândurile de mai jos îți vom dezvălui ingredientele și pașii necesari pentru a face o rețetă de pască tradițională cu brânză și smântână.

Ingrediente pentru pasca cu brânză şi smântână

Pentru aluat:

  • 300 g de faină
  • 25 g de drojdie
  • 20 g de zahăr
  • 30 ml de ulei
  • 2 gălbenuşuri
  • 150 ml de lapte călduţ
  • 1 praf de sare
  • 1 lingură de coajă rasă de la jumătate de lămâie

Pentru umplutură:

  • 300 g de brânză grasă;
  • 300 ml de smântână grasă;
  • 4 ouă (câte două la fiecare 300 de g de brânză/smântână)
  • 4 linguri de griş
  • 100 g de zahăr
  • 1 ceașcă de coajă şi zeamă de la o lămâie
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 1/2 de fiolă de esenţă de rom
  • 1 cească de stafide

Mod de preparare

Pentru început, se prepară aluatul: se dizolvă drojdia în laptele cald, se pune o lingură de zahăr şi două de făină şi se lasă la cald până va crește bine maiaua.

Separat, se cerne făina rămasă într-un lighean, pentru ca mai apoi, în mijloc, să se pună maiaua. Se amestecă puţin, apoi, pe rând, se adaugă sarea, gălbenuşurile, uleiul şi coaja de lamâie. Se trece apoi la frământarea aluatului, până devine fin şi neted, şi se lasă la crescut o oră. Se opreşte o bucățică de aluat din care se va modela crucea, iar restul se întinde doar pe fundul tăvii.

Pentru umplutură: se amestecă brânza cu smântâna, după care se mixează cu blederul de mâna pentru a elimina toate cocoloaşele de brânză. Când se obţine o cremă spumoasă,se adaugă și restul ingredientelor, după care se omogenizează bine.

Crema de brânză obținută se toarnă peste aluatul din tavă, după care se dă la cuptor la 180°C. Când începe să se rumenească, se montează deasupra crucea făcută din aluatul pus deoparte. Preparatul va fi gata când trece testul scobitorii.

Citește și: Câte ouă se pun la drob, de fapt. Aşa va ieşi pufos şi nu se va sfărâma

Spor în bucătărie și poftă bună!